Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Risotto to popularne danie wywodzące się z północnej części Włoch. Pierwotnie było pierwszym daniem, podawanym zamiennie z zupą i makaronem, zanim zostanie zaserwowane danie główne. Obecnie jednak bywa traktowane jako pełnowartościowy, kompletny posiłek - zwłaszcza, jeśli porcja jest odpowiednio duża. Zazwyczaj risotto przygotowuje się z warzywami, mięsem lub grzybami. Poniżej zaprezentujemy wersję posiłku odpowiednią dla wegetarian. Sprawdź nasz przepis na risotto z cukinią!
Risotto cukinia - właściwości
Opis charakterystycznych cech opisywanej potrawy zacznijmy od risotto. Tym mianem określa się potrawę z gotowanego ryżu z dużą zawartością skrobi. Mowa o ziarnach, które mają skłonność do wchłaniania płynów w większym stopniu niż inne, dzięki czemu potrawa jest bardziej kleista. Tradycyjne włoskie risotto przygotowuje się z dodatkiem bulionu, masła i sera.
Drugi z głównych składników w naszym przepisie to cukinia. Warto po nią sięgać szczególnie w lecie, wówczas jest najtańsza. Możesz więc zrobić solidny jej zapas, który potem wykorzystasz także do przygotowania innych potraw, jak leczo albo krem serowo-cukiniowy.
Cukinia nie wymaga obierania ze skórki, łatwo ją pokroić, ponieważ jest miękka, a sama obróbka termiczna także nie zajmuje wiele czasu. Z tego powodu może stanowić bazę do wielu zdrowych dań.
Rissotto cukiniowe - podsumowanie
Jeśli cenisz kuchnię włoską, nasz przepis powinien przypaść Ci do gustu. To lekki i pożywny posiłek, idealny na lato jako obiad lub kolacja. Najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu. Nie ma jednak przeszkód, żeby zachować część porcji na później. Sprawdzi się także jako danie do odgrzania czy zabrania jako lunch do pracy. Jeśli chcesz urozmaicić smak pierwotnego przepisu, możesz zdecydować się na dodanie do niego odrobiny białego wina. W tej wersji risotto będzie mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak. Alkohol wyparuje w trakcie gotowania, ale pozostawi wyrazisty smak i aromat, dzięki czemu potrawa będzie bardziej oryginalna niż bez tego składnika.
Cebulę posiekaj. Czosnek posiekaj. Cukinię pokrój w kostkę. Bulion wymieszaj z 1,5 l wody i zagotuj.
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj ryż i smaż aż kasza stanie się perlista.
Dodaj cukinię oraz czosnek i smaż je razem.
Całość podlej bulionem i gotuj do momentu aż płyn odparuje. Dodaj kolejną porcję bulionu i tak aż kasza będzie miękka. Kiedy ryż będzie al dente dodaj starty ser oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem, skórką i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.