Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.
Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)
Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.
Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.
Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.
Grzybomir