Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotować bulion warzywny.
Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną, aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę poddusić. Karczochy dobrze odsączone, wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać ryż. Całość dusić chwilę tak, aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać wino, odparować. Dusić całość na wolnym ogniu, podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu.
Kiedy ryż będzie miękki, a risotto osiągnie kremową konsystencję, dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 minuty, aby ryż odpoczął.
Gotowe risotto nakładać na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić pietruszką. Do przygotowania risotto można również użyć karczochów ze słoika w oleju, które dodajemy do ryżu pod koniec gotowania. Należy je dobrze odsączyć z oleju.