Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nastawić bulion warzywny (powinien być gorący przez cały czas gotowania risotta)
Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulkę, dodać warzywa i dusić kilka minut ,
Wrzucić surowe krewetki i ryż. Poddusić wszystko razem (ryż powinien wchłonąć tłuszcz) i zalać winem. Składniki cały czas mieszać.
Kiedy płyn i alkohol odparuje należy uzupełniać go przy pomocy łyżki wazowej gorącym bulionem. Każdą następną porcję wywaru dolewać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Kiedy ryż osiągnie właściwy, kremowy stan, będzie ugotowany, ale al dente, a konsystencja będzie półpłynna zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę masła.
Wymieszać , przykryć i odstawić na 5 minut.
Podawać w ogrzanych talerzach posypane zieloną pietruszką i świeżym pieprzem.