Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy dni pędzą jak szalone i brakuje czasu na przygotowanie skomplikowanych dań, zawsze warto sięgnąć po przepis na ristotto z kurczakiem i warzywami. Szybkie przyrządzenie i proste składniki to nie jedyne zalety tego dania. Ich smak skutecznie podkręci Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz starty parmezan, który doda mu wyrazistości. Twoja rodzina na pewno pokocha risotto!
Przygotowanie tego dania zajmie Ci zalewie około pół godziny, zaś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić większą porcję z myślą o obiedzie na dwa dni. Innym plusem tego posiłku jest fakt, że przygotowuje się go z prostych składników, z których większość zwykle mamy pod ręką.
Zacznij od rozpuszczenia 2 kostek bulionu w 500 ml wrzącej wody. Na łyżce oleju podsmaż szklankę ryżu do risotto, a następnie podlewaj go stopniowo bulionem. Pamiętaj, by mieszać go od czasu do czasu i pilnować, by ryż nie rozgotował się. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
Podsmaż go na oleju i dodaj rozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj mięso z warzywami do ryżu. Przypraw, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodaj łyżkę masła. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i świeżą natką pietruszki. Wypróbuj także przepis na kurczaka z warzywami z patelni.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Bulion rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Ryż podsmaż na łyżce oleju na szklisto, podlewaj stopniowo bulionem i mieszaj aż ryż będzie miękki, ale nierozgotowany.
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju. Dodaj warzywa rozmrożone i smaż razem przez 5 minut.
Do ryżu dodaj mięso z warzywami. Dopraw do smaku w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.
Podaj zaraz po przygotowaniu.