Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Risotto z szafranem to klasyka włoskich smaków. Ten prosty posiłek jest tak smaczny i wyjątkowy, że nie sposób się od niego oderwać. To danie, w którym elegancja i zbilansowany smak spotykają się z estetyką na jednym talerzu. Jeśli szukasz prostych i szybkich przepisów, które urozmaicą Twoje menu, nasze risotto z szafranem to coś w sam raz dla Ciebie!
Risotto z szafranem – przepis dla fanów włoskiej kuchni
Włoskie klasyki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Znamy i lubimy tę kuchnię ze względu na jej prostotę i doskonałe połączenia łatwo dostępnych składników. Dziś mamy dla Ciebie pomysł na pyszne risotto z szafranem. Połączenie ryżu, kremowego, maślanego sosu, aromatycznego, ciągnącego się sera i charakterystycznego szafranu to doskonały pomysł na obiad – na co dzień i na specjalne okazje. Złocisty szafran nadaje risotto intensywnego koloru oraz wyjątkowego smaku i aromatu, przyciągając wzrok i kusząc podniebienie. To jedno z tych wciągających dań, które chce się zjeść do końca. Smacznego!
Podsmaż na maśle posiekaną cebulę.
Dodaj ryż, wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
Wlej białe wino i gotuj przez kilka sekund.
Kostki bulionu WINIARY rozpuść w gorącej wodzie.
Stopniowo dodawaj bulion do ryżu. Gotuj przez 15 minut, dając ryżowi czas na wchłonięcie płynu.
Dodaj szafran, wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Zdejmij z ognia, dodaj starty parmezan. Energicznie wymieszaj.