Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp 5 łyżek cukru. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając, aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.
Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.
Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.
Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.