Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolada bezowa z galaretką truskawkową i świeżymi owocami to doskonały deser na przełom wiosny i lata. Lekka i delikatna konsystencja bezy doskonale komponuje się ze świeżym smakiem truskawek. W ciepłe dni chętniej sięgamy po coś lżejszego i orzeźwiającego, więc to połączenie sprawdzi się idealnie.
Po drugie, galaretka WINIARY nada deserowi pięknego, kuszącego wyglądu i sprawi, że będzie idealnym, efektownym wyborem na spotkania ze znajomymi. Efekt wow gwarantowany. Wygląd i smak deseru możesz urozmaicić, dodając sezonowe owoce: maliny, jagody czy poziomki. Warto zajrzeć do pobliskiego warzywniaczka i wybrać to, co przyjechało właśnie z sadu.
Przygotowanie rolady bezowej może być zabawą i kreatywną aktywnością dla najbliższych. Eksperymentuj z różnymi dodatkami, kolorami galaretek i formą podania. To sprawi, że proces tworzenia będzie równie satysfakcjonujący, co sam deser. Smacznego.
Białka zacznij ubijać mikserem. Dodaj sok z cytryny oraz sól. Kiedy białka zaczną się ubijać dodaj połowę cukru i ubijaj, aż się rozpuści. Po tym czasie dodaj pozostały cukier i ubijaj razem, aż beza będzie lśniąca i sztywna.
Bezę przełóż na płaską blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 25-30 min.
Truskawki pokrój na kawałki.
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przelej do niskiego naczynia i odstaw do zastygnięcia.
Śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj cukier wanilinowy.
Bezę po upieczeniu przełóż do góry nogami i ściągnij papier do pieczenia. Krem rozsmaruj na ¾ powierzchni bezy. Dodaj truskawki i galaretkę. Całość delikatnie zwiń w roladę. Odstaw roladę do lodówki, aby ciasto się schłodziło.