Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierś z kurczaka kroimy i rozbijamy delikatnie jak na kotlety, a następnie nacieramy przyprawą Ziarenka Smaku drobiowe Winiary.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy szpinak i dusimy do odparowania wody. Na koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku ziołowe Winiary.
Na cieście francuskim układamy na środku kolejno: pierś z kurczaka, szpinak, ser feta (najlepiej pokrojony w podłużne paski).
Pozostałe boki ciasta francuskiego nacinamy w jodełkę. Następnie przeplatamy paski na wierzchu (jak chałkę).
Roladę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia. Pieczemy 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną roladę kroimy na grube plastry i polewamy (przyrządzonym jak na opakowaniu) sosem.
Smakuje wybornie zarówno jako danie gorące i jako zimna przystawka.