Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolada z karpia to niecodzienna potrawa, którą z łatwością przygotujesz na wyczekiwane święta Bożego Narodzenia. Karp nie zawsze musi być przygotowany w tradycyjny sposób. Czasami można mu nadać zupełnie innej formy i charakteru, a rolada będzie ku temu doskonałym wyborem. Przygotujesz ją w krótkim czasie, a co najważniejsze zasmakuje całej rodzinie, zgromadzonej przy świątecznym stole. Nie oznacza to jednak, że wspomnianej rolady nie możesz zaserwować w trakcie tradycyjnego rodzinnego obiadu. Wręcz przeciwnie - decyzja należy do Ciebie!
Rolada z karpia - bezproblemowe przygotowanie, unikalny smak i różnorodność przypraw
Rolada z karpia ma coraz większe grono zwolenników, a to z tego powodu, iż jest tak smaczna i uniwersalna. Chcesz zaskoczyć swoich bliskich i podać im coś nietuzinkowego? Zdecyduj się na omawianą roladę, a na pewno zyskasz ich sympatię i będziesz się przy nich prezentować jak mistrz kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Rolada jest bezproblemowa w przygotowaniu, chociaż musisz pamiętać o tym, aby najpierw ugotować karpia w pysznym bulionie. W tej kategorii na pierwszy plan wysuwa się rosół drobiowy WINIARY. Dzięki temu potrawa zachwyci Cię swoim unikalnym smakiem i wyrafinowanym aromatem. Godne uwagi jest to, że roladę możesz wykończyć różnymi przyprawami i dodatkami. Sięgnij po majeranek, bazylię, oregano, pietruszkę, koperek, sok z cytryny słodką paprykę czy też suszoną cebulę i ciesz się oryginalnym daniem, które zasmakuje dzieciom i dorosłym.
Rolada z karpia - delikatna, lekka i idealna do świeżego pieczywa
Rolada z karpia za każdym razem będzie delikatna i lekka. To idealna propozycja w połączeniu z pieczywem, najlepiej świeżym i ciemnym. Nie ma żadnych przeszkód, aby roladę zaserwować w formie zimnej przekąski lub drugiego śniadania i kolacji. To Ty zadecydujesz, w jaki sposób i o jakiej porze podasz danie przygotowane na bazie jednej z najpopularniejszych ryb na terenie Polski. Jeśli Twoi goście są wielkimi miłośnikami rodzynek, żurawiny czy też suszonych śliwek, możesz pomyśleć o włączeniu tych dodatków do omawianego przepisu. W ten sposób doznania smakowe zostaną wzniesione na jeszcze wyższy poziom i prędko o nich nie zapomnisz. Taka rolada to doskonały pomysł na udane rozpoczęcie dnia lub też oryginalną przekąskę świąteczną i imprezową. Nie zwlekaj ani chwili dłużej i przetestuj ją w swojej kuchni, a na pewno Ci się spodoba i polecisz ją pozostałym członkom rodziny! Przekonasz się, że karpia można serwować na wiele nietuzinkowych sposobów.
Zobacz pomysły na wigilijnego karpia >>
Rosół rozpuść w 1l wrzacej wody, włóż do niego karpia i gotuj przez 25 minut.
Karpia obierz ze skóry i oddziel ości, rozdrobnij widelcem.
Karpia, ser, śmietanę, cebulę, chrzan i sok z cytryny dokładnie połącz.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz zawiń w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową i uformuj roladę.
Wstaw do lodówki i pozostaw do następnego dnia.
Odwiń z folii i obtocz w natce pietruszki.
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.