Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz zaskakiwać bliskich ciekawymi przekąskami? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Smaczne, proste małe co nieco, które z apetytem zjedzą fani mięsnych smakołyków. Co powiesz na roladki schabowe z chrzanowym twarożkiem w galarecie? Zobacz nasz przepis i sprawdź, jak zrobić tę przekąskę na najbliższą imprezę rodzinną lub spotkanie ze znajomymi.
Zacznijmy od upieczenia schabu. Wystarczy tylko natrzeć go niewielką ilością bulionu WINIARY oraz przyprawami, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, a także od mocy i sposobu grzania piekarnika. W tym przepisie możesz też wykorzystać już wcześniej upieczony schab, który został Ci np. z wczorajszego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty znacznie skrócisz czas przygotowywania tej przekąski.
Gdy schab będzie zimny, pokrój go w cienkie plasterki i na każdy kawałek nałóż kremowy farsz przygotowany z serka kanapkowego i Sosu Chrzanowego WINIARY. Plastry schabu zwiń w rulon, ułóż w głębszym naczyniu i zalej tężejącą galaretką. Teraz pozostaje tylko wstawić roladki schabowe z chrzanem w galarecie do lodówki, żeby smaki się połączyły, a żelatyna stężała. Smacznego!
Schab posmaruj dokładnie bulionem drobiowym WINIARY (1 łyżka). Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką oraz majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 - 60 min. Po upieczeniu wystudź.
Zagotuj wodę do przygotowania żelatyny. Dodaj bulion drobiowy WINIARY (ok. 1-2 łyżek) i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, jeśli to konieczne. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż płyn całkowicie wystygnie. Do polewania roladek, żelatyna powinna być już tężejąca, dlatego jeśli to konieczne wstaw ją na kilka minut do lodówki.
Twarożek wymieszaj z połową opakowania sosu chrzanowego WINIARY. Wystudzony schab pokrój na cienkie plastry. Na każdy plaster nałóż łyżeczkę farszu (możesz również nakładać farsz przy pomocy worka cukierniczego), a następnie zwiń roladkę. Tak przygotowane ułóż na półmisku. Całość zalej tężejącą żelatyną i odstaw do lodówki.
Tak przygotowane roladki ze schabu w galarecie podawaj z pozostałym sosem chrzanowym.
Marta