Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczarki dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, po czym pokrój w drobną kostkę.
Cebulę oraz czosnek obierz i również pokrój w drobną kostkę.
Na gorącym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj pieczarki. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i listki świeżego lub suszonego tymianku.
Tak przygotowany farsz pieczarkowy odstaw do wystudzenia.
Gdy farsz będzie zimny, dokładnie wymieszaj go z mięsem mielonym. Całość dopraw solą i pieprzem.
Rozpocznij przygotowywanie roladek. Schab wieprzowy oczyść z błon i pokrój w cienkie plastry.
Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Każdy plaster schabu delikatnie rozklep trzonkiem dużego noża. Następnie każdy plater schabu natrzyj czosnkiem, majerankiem oraz solą i skrop olejem.
Pozostaw na maksimum 2 godziny w lodówce.
Po zamarynowaniu kawałki schabu rozklep. Rozklepane plastry ułóż na foli aluminiowej skropionej olejem na kształt prostokąta. Mięso posmaruj cienką warstwą farszu pieczarkowo-mięsnego.
Zawijaj w formie rolady na kształt tzw. „cukierka” dokładnie dociskając folię.
Piecz w piekarniku w temp. 160°C przez ok. 40-60 minut.
Sos pieczarkowy WINIARY dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wodzie, tak by nie powstały grudki. Zawiesinę wlewaj do rondelka i zagotowuj, uważaj by sos nie przywarł.
Po zagotowaniu zmniejszaj „ogień” i gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Gotowym sosem polej roladki.
Gorącą roladę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Podawaj z dodatkiem sosu pieczarkowego, z duszonymi warzywami i kaszami lub kluskami. Roladkę możesz podawać również na zimno z pieczywem.