Pâte feuilletée, które w Polsce nazywamy ciastem francuskim to wyśmienita podstawa do przygotowania wytrawnych i słodkich potraw. Jest ono uniwersalne i dzięki swojemu maślanemu, delikatnemu smakowi oraz wyrafinowanej, listkującej strukturze idealnie współgra z wieloma dodatkami. Bez tego wynalezionego w XVII wieku smakołyku dziś nie wyobrażamy sobie nie tylko kuchni francuskiej, ale światowej. Rolada z ciasta francuskiego, tarta, rogaliki, ciasteczka, croissanty, owocowe kieszonki - ilość rzeczy, która da się zrobić na bazie ciasta francuskiego zdumiewa. Niezwykła forma tego ciasta, które składa się z kilkudziesięciu listków, od wilgotnych we wnętrzu wypieku do suchych i chrupiących na wierzchu, bierze się z unikalnej formy przygotowania. Ciasto podobne do pierogowego jest przekładane dużą ilością masła, następnie składa się je kilkanaście razy, chłodząc ciasto w międzyczasie. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze warstwy ciasta są rozdzielane przez parującą wodę i topiący tłuszcz - efekt jest zdumiewający ciasto zmienia konsystencję na lekką, puszystą i delikatną.
Idealne zawijańce z ciasta francuskiego w domowym zaciszu
Ciasto francuskie z powodzeniem każdy może wykonać samodzielnie w domu. Przepis jest pracochłonny, ale efekt wynagradza nawet najwybredniejszych smakoszy. Na tych, którzy nie cenią sobie czas i wygodę w sklepach czeka gotowe ciasto francuskie, które swoim smakiem nie ustępuje domowemu, ma natomiast tę zaletę, że wyjmujemy je z lodówki i już możemy działać. Żeby nasze francuskie ciasto miało idealną konsystencję trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: ciasto, na które wykładamy dodatki musi być zimne - prosto z lodówki, a piekarnik, do którego je wkładamy powinien być rozgrzany do temperatury podanej na opakowaniu lub w przepisie. Z pomocą ciasta francuskiego przygotujemy ekspresowe danie główne lub przekąski na spotkanie towarzyskie.
Roladki z ciasta francuskiego - prosta i wykwintna ekspresowa przekąska
Prostym klasykiem, który urozmaici codzienne menu będą szybkie roladki z ciasta francuskiego. Zawijańce z ciasta francuskiego to klasyk idealny na imprezę, sprawdzi się także jako przystawka oraz przekąska na wieczór filmowy. Ciasto francuskie z szynką i serem to lubiane i popularne połączenie, które wraz z pieczarkami tworzy wybornie zbilansowany smakowo przysmak. Ciasto francuskie z żółtym serem to zaledwie godzina pracy (w tym 30 minut danie spędza w piekarniku), dlatego można je wykonać i zaskoczyć gości, którzy zjawiają się w naszym domu bez zapowiedzi. Jest to potrawa uniwersalna - ciasto francuskie z szynką, serem i pieczarkami zachwyci zarówno solo, jako przekąska czy dodatek do dania głównego czy zupy. Danie to można dowolnie modyfikować zmieniając składniki według własnych preferencji smakowych.