Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pâte feuilletée, które w Polsce nazywamy ciastem francuskim to wyśmienita podstawa do przygotowania wytrawnych i słodkich potraw. Jest ono uniwersalne i dzięki swojemu maślanemu, delikatnemu smakowi oraz wyrafinowanej, listkującej strukturze idealnie współgra z wieloma dodatkami. Bez tego wynalezionego w XVII wieku smakołyku dziś nie wyobrażamy sobie nie tylko kuchni francuskiej, ale światowej. Rolada z ciasta francuskiego, tarta, rogaliki, ciasteczka, croissanty, owocowe kieszonki - ilość rzeczy, która da się zrobić na bazie ciasta francuskiego zdumiewa. Niezwykła forma tego ciasta, które składa się z kilkudziesięciu listków, od wilgotnych we wnętrzu wypieku do suchych i chrupiących na wierzchu, bierze się z unikalnej formy przygotowania. Ciasto podobne do pierogowego jest przekładane dużą ilością masła, następnie składa się je kilkanaście razy, chłodząc ciasto w międzyczasie. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze warstwy ciasta są rozdzielane przez parującą wodę i topiący tłuszcz - efekt jest zdumiewający ciasto zmienia konsystencję na lekką, puszystą i delikatną.
Idealne zawijańce z ciasta francuskiego w domowym zaciszu
Ciasto francuskie z powodzeniem każdy może wykonać samodzielnie w domu. Przepis jest pracochłonny, ale efekt wynagradza nawet najwybredniejszych smakoszy. Na tych, którzy nie cenią sobie czas i wygodę w sklepach czeka gotowe ciasto francuskie, które swoim smakiem nie ustępuje domowemu, ma natomiast tę zaletę, że wyjmujemy je z lodówki i już możemy działać. Żeby nasze francuskie ciasto miało idealną konsystencję trzeba pamiętać o ważnej zasadzie: ciasto, na które wykładamy dodatki musi być zimne - prosto z lodówki, a piekarnik, do którego je wkładamy powinien być rozgrzany do temperatury podanej na opakowaniu lub w przepisie. Z pomocą ciasta francuskiego przygotujemy ekspresowe danie główne lub przekąski na spotkanie towarzyskie.
Roladki z ciasta francuskiego - prosta i wykwintna ekspresowa przekąska
Prostym klasykiem, który urozmaici codzienne menu będą szybkie roladki z ciasta francuskiego. Zawijańce z ciasta francuskiego to klasyk idealny na imprezę, sprawdzi się także jako przystawka oraz przekąska na wieczór filmowy. Ciasto francuskie z szynką i serem to lubiane i popularne połączenie, które wraz z pieczarkami tworzy wybornie zbilansowany smakowo przysmak. Ciasto francuskie z żółtym serem to zaledwie godzina pracy (w tym 30 minut danie spędza w piekarniku), dlatego można je wykonać i zaskoczyć gości, którzy zjawiają się w naszym domu bez zapowiedzi. Jest to potrawa uniwersalna - ciasto francuskie z szynką, serem i pieczarkami zachwyci zarówno solo, jako przekąska czy dodatek do dania głównego czy zupy. Danie to można dowolnie modyfikować zmieniając składniki według własnych preferencji smakowych.
Pieczarki kroimy drobno i dusimy w 50 ml wody z łyżką masła. Dodajemy odrobinę przyprawy WINIARY.
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dokładnie ketchupem. Rozkładamy plasterki szynki konserwowej na cieście francuskim.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty na plasterki szynki. Uduszone pieczarki rozkładamy na szynkę i ser.
Całość posypujemy oregano i przyprawą do pizzy. Zawijamy ciasto francuskie szerszą stroną w roladę następnie kroimy na paski 2 cm.
Jajko roztrzepujemy, następnie obtaczamy 2 cm paski rolady i układamy na blasze. Wkładamy do rozgarzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-35 minut. Po 15 minutach najlepiej przełożyć kawałki roladki na drugą stronę.