Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie masz pomysłu na wyjątkowe danie obiadowe? Zdecyduj się na roladki z indyka! To danie, obok którego nie należy przechodzić obojętnie, ponieważ jest na tyle uniwersalne, iż może Ci posłużyć również na uroczystościach rodzinnych i domowych spotkaniach ze znajomymi. Roladki są proste i szybkie do przygotowania, a ich wspaniały smak sprawi, że goście nie będą chcieli wstać od stołu!
Roladki z indyka - niecodzienny smak, mnogość rozwiązań
Roladki z indyka z piekarnika nie będą dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem kulinarnym, więc śmiało możesz się na nie zdecydować przynajmniej kilka razy w miesiącu. To gwarancja niecodziennego smaku i wyśmienitego aromatu. Co istotniejsze, roladki zdołasz zaserwować na kilka różnych sposobów, m.in. z ziemniakami, frytkami, grecką sałatką lub też ryżem i kaszą. Wiele zależy od tego, kto będzie miał ich skosztować. Jeśli mają to być osoby dorosłe, pomyśl o dodaniu do potrawy odrobiny białego wina, natomiast jeśli podasz je dzieciom, zrezygnuj oczywiście z alkoholu, ale pomyśl za to o pieczonych ziemniaczkach. Roladki z indyka z pieczarkami mogą w sobie zawierać m.in. cebulę, marchewkę, ser czy też czosnek. Świetnie smakują z sosem tatarskim WINIARY! Przypraw je kolendrą, oregano, bazylią, majerankiem czy też siekanym tymiankiem.
Roladki z indyka z piekarnika - atrakcyjna i smakowita forma przekąski
Roladki z indyka mogą się u Ciebie pojawić nie tylko na stole obiadowym, ale też w formie atrakcyjnej i smakowitej ciepłej (imprezowej) przekąski. Bardzo często miłośnicy indyka goszczą je również na świątecznych stołach. To Ty decydujesz o tym, w którym konkretnie momencie zdecydujesz się na roladki z indyka z piekarnika. Z ich pomocą na pewno zaskoczysz zaproszonych gości oraz wymagającą rodzinę i zaprezentujesz się im z jak najlepszej strony kulinarnej. Chcesz zabłysnąć przed najważniejszą osobą w swoim życiu i zorganizować smakowitą oraz romantyczną randkę? Roladki z indyka z pieczarkami okażą się optymalnym wyborem, więc czym prędzej skompletuj wszystkie niezbędne składniki i przyprawy, a następnie udaj się do kuchni i zabierz się za sprawne przygotowanie roladek. Roladki za każdym razem będą delikatne, lekkie i soczyste. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z instrukcjami i poradami zawartymi w przepisie, a po drodze nie przytrafią Ci się żadne nieoczekiwane sytuacje. Jeśli tylko zechcesz, roladki możesz też zaserwować w ramach zimnej przekąski śniadaniowej lub w porze wieczorowej - na kolację. Z łatwością zabierzesz je również do pracy.
Mięso opłucz, osusz i połóż na desce. Przykryj je papierem do pieczenia i roztłucz tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Zdejmij papier, a następnie dopraw mięso solą, pieprzem i natrzyj je łyżką oleju.
Osobno przygotuj nadzienie – na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wsyp drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez 2 minuty.
Po tym czasie dołóż pokrojone w plasterki pieczarki oraz namoczone i posiekane podgrzybki. Smaż około 25 minut, aż grzyby odparują i się zrumienią. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Przełóż nadzienie do oddzielnej miski i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowany wcześniej filet połóż na desce (gładką stroną do dołu). Na wierzchu rozłóż nadzienie. Zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami. Na roladzie, położonej łączeniem do dołu, układaj zachodzące na siebie plasterki boczku. Podwiń je pod spód rolady. Włóż do naczynia żaroodpornego, cały czas łączeniem do dołu. Posmaruj 2 łyżkami oleju i zalej 5 łyżkami białego wina (lub wody).
Piecz roladę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed pokrojeniem mięsa odczekaj co najmniej 5 minut i wyciągnij wykałaczki.
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.