Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Roladki z mięsa mielonego w sosie to danie, które może pochwalić się wyjątkowo bogatą historią. Okazuje się, że przyrządzali je już Staropolanie, którzy dbali o to, by ich posiłki były sycące i pełne smaku. Roladki, dawniej określano mianem zrazów i - co ciekawe - pod taka nazwą można spotkać je po dziś dzień w tradycyjnych restauracjach. Co ciekawe, w przepisach kuchni staropolskiej nie widniała konieczność korzystania jedynie z mięsa mielonego. Do przygotowania zrazów można było wykorzystać nawet kawałki mięsa, które następnie były podsmażane na głębokim tłuszczu z dodatkiem warzyw. Zrazy są także obecnie w kuchniach regionalnych dawnych terenów, przynależących niegdyś do Rzeczpospolitej. Znają się dobrze np. mieszkańcy Litwy, Ukrainy i Białorusi. Faktem jest jednak to, że nie były one serwowane z sosem musztardowym, jednak może to stanowić wspaniałe urozmaicenie tego dania!
Przepis na roladki z mięsa mielonego - prosty i oczywisty!
Szukając pomysłu na obiad zwykle chcemy, by był on prosty i szybki w przygotowaniu. Z pewnością po pracy ciężko nam wykrzesać odrobinę energii do tego, by spędzać długie godziny w kuchni. Wówczas z pomocą przychodzi nam przepis na roladki z mięsa mielonego! Jest on prosty w przygotowaniu, a my będziemy potrzebować jedynie kilka składników. Oczywiście podstawę stanowią: mięso, warzywa, a także sos musztardowy, który nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Roladki z mięsa mielonego w sosie możemy przypiec w piekarniku lub - zgodnie z tradycją - usmażyć na głębokim tłuszczu! Wszystko zajmie nam jedynie kilka chwil, a smak z pewnością zapisze się w naszej pamięci!
Roladki z mięsa mielonego w sosie - danie na każdą okazję!
Roladki z mięsa mielonego to danie wyjątkowo popularne i... uniwersalne! Możemy bez obaw zaserwować je w formie obiadu czy kolacji. Nie ma znaczenia, czy przygotowujemy posiłek w gronie rodzinnym czy chcemy zaaranżować romantyczną kolację. Roladki w aksamitnym i wyrazistym sosie musztardowym sprawdzą się za każdym razem!
Z czym można podawać mięsne roladki?
Roladki w sosie musztardowym mogą być serwowane na wiele, różnych sposobów. Tak naprawdę, wiele zależy tu od naszych preferencji smakowych i kreatywności. Analogicznie, będą one świetnie komponowały się z ziemiankami i zestawem surówek. Jednak podawanie ich w towarzystwie grillowanych warzyw czy ryżu również może okazać się świetnym połączeniem!
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz. Bułeczkę moczymy w wodzie. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułeczkę i pokrojoną natkę pietruszki. Masę dobrze wyrabiamy. W razie gdyby była zbyt rzadka dodajemy bułki tartej.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy przyprawę uniwersalną i mieszamy. Masło i ser kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wędliny kroimy na 4 części.
Na desce rozkładamy kawałek folii spożywczej. Masę mięsną wielkości kotleta mielonego rozpłaszczamy na folii i formujemy z niej prostokąt. Smarujemy musztardą.
W jednym brzegu układamy kawałek wędliny, na nim marchewkę, masło i ser.
Za pomocą folii zwijamy wszystko w roladkę.
Zasklepiamy brzegi, żeby nic nie wypłynęło.
Obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na roladkach układamy kilka kawałków masła i podlewamy 1-2 łyżkami wody. Naczynie wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml wody. Bulion zagotowujemy i dodajemy musztardę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy trochę bulionu i dokładnie mieszamy, następnie całość wlewamy do bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.
Roladki polewamy sosem i podajemy.
Maria