Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Najlepiej smakują w doborowym towarzystwie znajomych i z pewnością zrobią wśród nich furorę. Ale imprezowe spotkania z przyjaciółmi to nie jedyna okazja, podczas której roladki z szynki w galarecie z jajkiem się sprawdzą. To wręcz idealna przekąska, która równie dobrze może być mocnym, kulinarnym punktem i dodatkiem do głównych dań podczas urodzin czy świąt. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu produktów. To uniwersalna przekąska, której zrobienie nikomu nie sprawi kłopotu i zasmakuje gościom, bez względu na ich wiek.
Roladki z szynki w galarecie z jajkiem – przygotowanie
Prócz tego, że roladki z szynki na imprezę potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. Pierwszą czynnością, od której należy zacząć, będzie sporządzenie zalewy. Pierwszym z jej składników jest wywar drobiowy – 0.5 kostki Rosołu drobiowego WINIARY należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Następnie moczymy Żelatynę WINIARY w zimnej wodzie i po chwili dodajemy ją do gorącego wywaru drobiowego. Wszystko razem gotujemy, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby żelatyna nie przywarła do dna naczynia. Teraz możemy przejść do kolejnych czynności. Gotujemy 5 jaj na twardo, a następnie 4 z nich kroimy w drobną kosteczkę. Pozostałe jajko wykorzystamy później do dekoracji. Szczypiorek siekamy, po czym mieszamy go razem z rozdrobionymi jajkami, majonezem i chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Do przygotowania roladki z szynki w galarecie z chrzanem potrzebujemy szynkę gotowaną (w ilości 8 sztuk). W plastry gotowanej szynki zawijamy uprzednio przygotowany farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu. Kolejnym etapem jest pokrojenie plastrów szynki z farszem na plasterki, nie mniejsze niż 2 cm. Następnie układamy je w naczyniu, dekorujemy pozostałym jajkiem pociętym na ćwiartki oraz pietruszką i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z żelatyny oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do lodówki. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.
Roladki z szynki w galarecie z chrzanem i jajkiem – uniwersalna przekąska na zimno
Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje nas w niejednej sytuacji, kiedy konieczne będzie szybkie zrobienie czegoś smacznego do zjedzenia! Jej przepis opiera się na podstawowych produktach, z których korzystamy na co dzień, a przyrządzenie nie sprawi nikomu najmniejszych kłopotów. Naszym znajomym z pewnością przypadnie do gustu połączenie farszu z jajek zawiniętego w plastry szynki i zatopionego w galarecie. W zależności od upodobań, przepis można zmodyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy warzywa.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Rozpoczynij przygotowywanie auszpiku. Żelatynę WINIARY mocz w 50 ml zimnej wody, po czym dodaj do gorącego wywaru drobiowego przygotowanego z Rosołu drobiowego WINIARY i 200 ml wody.
Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W trakcie gotowania cały czas mieszaj, aby żelatyna nie przywarła do dna garnka.
4 jajka pokrój w drobniutką kosteczkę lub rozgnieć widelcem w miseczce.
Szczypiorek drobniutko posiekaj.
Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Plastry szynki posmaruj masą jajeczną i zwijaj po czym pokrój na kawałki nie mniejsze jak 2 centymetry.
W szklanym jednoporcjowym naczyniu ułóż roladki, udekoruj ćwiartkami pozostałego jajka i natką pietruszki.
Zalej auszpikiem i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Szynkę w galarecie podawaj jako samodzielną przekąskę zimną.