Na takie pyszności skusi się każdy - roladki z szynki w galarecie to murowany przekąskowy hit każdej imprezy! Najlepiej smakują w doborowym towarzystwie znajomych i z pewnością zrobią wśród nich furorę. Ale imprezowe spotkania z przyjaciółmi to nie jedyna okazja, podczas której roladki z szynki w galarecie z jajkiem się sprawdzą. To wręcz idealna przekąska, która równie dobrze może być mocnym, kulinarnym punktem i dodatkiem do głównych dań podczas urodzin czy świąt. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu produktów. To uniwersalna przekąska, której zrobienie nikomu nie sprawi kłopotu i zasmakuje gościom, bez względu na ich wiek.
Roladki z szynki w galarecie z jajkiem – przygotowanie
Prócz tego, że roladki z szynki na imprezę potrzebują czasu na schłodzenie (najlepiej zacząć przygotowania ok. 4 godzin przed podaniem), nie są wcale trudne. Pierwszą czynnością, od której należy zacząć, będzie sporządzenie zalewy. Pierwszym z jej składników jest wywar drobiowy – 0.5 kostki Rosołu drobiowego WINIARY należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Następnie moczymy Żelatynę WINIARY w zimnej wodzie i po chwili dodajemy ją do gorącego wywaru drobiowego. Wszystko razem gotujemy, pamiętając o ciągłym mieszaniu, aby żelatyna nie przywarła do dna naczynia. Teraz możemy przejść do kolejnych czynności. Gotujemy 5 jaj na twardo, a następnie 4 z nich kroimy w drobną kosteczkę. Pozostałe jajko wykorzystamy później do dekoracji. Szczypiorek siekamy, po czym mieszamy go razem z rozdrobionymi jajkami, majonezem i chrzanem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Do przygotowania roladki z szynki w galarecie z chrzanem potrzebujemy szynkę gotowaną (w ilości 8 sztuk). W plastry gotowanej szynki zawijamy uprzednio przygotowany farsz z jaj na twardo, chrzanu, szczypiorku i majonezu. Kolejnym etapem jest pokrojenie plastrów szynki z farszem na plasterki, nie mniejsze niż 2 cm. Następnie układamy je w naczyniu, dekorujemy pozostałym jajkiem pociętym na ćwiartki oraz pietruszką i zalewamy sprawdzonym auszpikiem z żelatyny oraz Rosołu drobiowego WINIARY. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do lodówki. Porcje szynki w galarecie podajemy po schłodzeniu, na przykład na liściach ozdobnej, frezowanej sałaty.
Roladki z szynki w galarecie z chrzanem i jajkiem – uniwersalna przekąska na zimno
Ta prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje nas w niejednej sytuacji, kiedy konieczne będzie szybkie zrobienie czegoś smacznego do zjedzenia! Jej przepis opiera się na podstawowych produktach, z których korzystamy na co dzień, a przyrządzenie nie sprawi nikomu najmniejszych kłopotów. Naszym znajomym z pewnością przypadnie do gustu połączenie farszu z jajek zawiniętego w plastry szynki i zatopionego w galarecie. W zależności od upodobań, przepis można zmodyfikować, dodając do niego ulubione przyprawy czy warzywa.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.