Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Roladki są bardzo wdzięcznym daniem - możesz zawinąć w nie wszystko, co Ci się nawinie i zrobić tym samym "czyszczenie lodówki" w stylu Zero Waste. Możesz też skorzystać z gotowego pomysłu i w jednej roladce połączyć awokado i hummus. Roladki z tortilli z awokado i humusem to przepis wegetariański, jednak i "mięsożercy" nie będą narzekać, kiedy spróbują tej wersji. Hummus jest sycącym źródłem białka, awokado zaś to zdrowe tłuszcze, które wspierają wchłanianie witamin z pozostałych składników dania. Zawiera ono mnóstwo potasu (więcej niż banany!) oraz witaminy A, C i E.
Awokado obierz i pokrój w plastry. Pomidory pokrój w paski. Natkę pietruszki posiekaj.
Tortille posmaruj humusem. Ułóż plastry awokado i paseczki pomidora, posyp posiekaną natką pietruszki.
Roladkę zwiń ciasno i odstaw na 5 min. Po tym czasie pokrój na małe kawałki.
Podawaj z sosem jogurtowym.