Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Buraki umyj i ugotuj do miękkości, nie obierając.
Następnie buraki wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w paski, namocz w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i dodaj do buraków.
Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę miodu.
Przygotuj bulion (500 ml). Pęczak ugotuj w bulionie.
W międzyczasie cebule pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami na maśle w rondlu. Całość duś do odparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj ugotowany pęczak do pieczarek i dokładnie wymieszaj. Lekko wystudź i dodaj jajka.
Gotową masę przełóż i rozsmaruj cienką warstwę na rozklepanych plastrach schabu. Dodaj soli i pieprzu do smaku.
Schab zroluj, przekłuj dwoma wykałaczkami i obsmaż z obu stron, a następnie przełóż do w miarę dużego rondla tak, aby można było później wymieszać powstały wywar z duszenia z Sosem pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni Pomysłowy WINIARY.
Sos na patelni, pozostały po obsmażeniu, zalej 1 szklanką wody i zagotuj.
Przełożone zrazy zalej Sosem z patelni i duś 40 minut pod przykryciem.
Sos Winiary rozprowadź w 300 ml wody i wlej do rondla ze zrazami, cały czas mieszając.
Gotowe roladki duś jeszcze przez około 20 minut, do lekkiego zagęszczenia sosu (pod koniec duszenia możesz zabielić sos np. zamiast śmietany, 3-4 łyżkami mleka skondensowanego niesłodzonego).
Gotowe roladki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj z sałatką z buraków i śliwek.