Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos: suszone grzyby zalewamy wodą na całą noc. Przed przygotowaniem sosu zlewamy wodę, kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie, wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu.
Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso.