Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorący, aromatyczny, jak u mamy… rosół z gęsi! Polskie warzywa, świeże mięso, gotowane na wolnym ogniu przez kilka godzin. Wszystko po to, aby następnie móc cieszyć się jedną z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków.
Gęsina ma wyjątkowy smak, który od pewnego czasu wraca do łask i na nasze stoły. Im bliżej świąt, tym łatwiej dostać ją w sklepach, więc warto zaopatrzyć się w solidną porcję rosołową z gęsi i pęczek świeżych warzyw. Całości dopełni domowy makaron – możecie zobaczyć, jak go zrobić tutaj. I co dalej? Ugotujcie rosół z gęsi w najbliższą niedzielę! :)
Na niedzielny obiad nadaje się nie tylko rosół – zobacz inne nasze przepisy:
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Pora oraz liście kapusty dokładnie umyć. Ząbki czosnku obrać.
Kawałki gęsi opłukać.
Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika).
Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Dorzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na średnik ogniu.
Po zagotowaniu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
Gotowy rosół przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić na mniejsze kawałki. Mięso obrać. Makaron ugotować.
Rosół podawać z pokrojonymi marchewką i pietruszką, kawałkami mięsa i domowym makaronem.
Jan