Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody, z kaczego udka ściągamy skórę (łatwo odchodzi), przekładamy mięso do garnka co najmniej 5-litrowego, zalewamy zimną wodą, wstawiamy do gotowania na małym gazie lub niewielkiej mocy płyty, aby woda podgrzewała się powoli.
Odszumowujemy rosół, gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Po godzinie dodajemy opaloną nad ogniem cebulę, umyte i obrane warzywa (liście kapusty włoskiej możemy zwinąć i związać sznurkiem przeznaczonym do celów kulinarnych), gałązkę lubczyku i gałązki zielonej pietruszki po wcześniejszym oberwaniu listków (posłużą do udekorowania rosołu na talerzach), garść ziarenek czarnego pieprzu.
Godzinę przed końcem gotowania doprawiamy rosół z kury i kaczki solą, posypując nią zupę, nie mieszając.
Rosół drobiowy z kaczką podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem, posypujemy świeżo posiekanymi listkami pietruszki. Można do rosołu dodać mięso, na którym był przygotowywany.