Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udko dokładnie umyj i oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć udko. Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Powoli gotuj.
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por umyj i posiekaj w cienkie paseczki. Czosnek obierz i umyj.
Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przynajmniej 30 minut. W tym czasie, według instrukcji na opakowaniu, ugotuj makaron.
Następnie z rosołu wyjmij udko. Oddziel mięso od kości. Mięso pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do rosołu. Dodaj natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą morską. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut.
Rosół podawaj z ugotowanym makaronem. Dla młodszych dzieci, zupę możesz zmiksować blenderem na papkę. Smacznego :)