Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Wodę doprowadzamy do wrzenia i garnek zdejmujemy na chwilę z gazu.
Bardzo powoli dosypujemy kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
Ponownie nastawiamy na gaz (na najmniejszy ogień) i dodajemy masło. Całość dokładnie mieszamy i gotową kaszkę od razu przelewamy do płaskiego naczynia.
Odstawiamy na około 40 minut do całkowitego wystudzenia. Najlepiej kiedy kaszka nieco wystygnie wstawić ją do lodówki. Wówczas łatwiej będzie się nam kroić.
Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek.
Do wysokiego garnka wkładamy ćwiartki tylne z kurczaka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i dosypujemy suszony lubczyk.
Gotujemy około 50 minut na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, tak aby zupa delikatnie „pyrkała”.
Włoszczyznę obieramy i myjemy. Dodajemy w całości do garnka z mięsem.
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu aż pojawią się czarne bąble i dodajemy do garnka z gotującą się zupą.
Dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli i gotujemy jeszcze około 50 minut na małym ogniu z minimalnie uchyloną pokrywką.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Do miseczek nakładamy porcję kostek z kaszy i zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki.
Robert