Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placki ziemniaczane lubią wszyscy, a nasz przepis uszczęśliwi małych i dużych. Czy to podawane na słodko z musem jabłkowym albo dżemem, czy na słono z wędzonym łososiem, są po prostu smakołykiem, który szybko znika ze stołu.
Rosti ziemniaczane – tani i smaczny obiad
Placuszki rosti to pomysł na smaczny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. Bazą są surowe, starte na tarce ziemniaki doprawione jedynie solą i pieprzem. Tak przygotowane ziemniaki smażymy na klarowanym maśle, aż placuszki będą rumiane i chrupiące. W tym przepisie nie dodajemy mąki, ale warto sprawdzić czy ziemniaki nie są zbyt wodniste. Jeśli będą miały w sobie zbyt wiele wody, mogą rozpadać się na patelni. Wtedy warto dać im czas i odsączyć nadmiar płynu na sitku.
Prosty przepis na ziemniaczane rosti
Placuszki rosti polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. W prostu sposób możesz dopasować to danie do tego, co lubią Twoi bliscy. Wystarczy, że przygotujesz różne dodatki – słodkie lub wytrawne. W wersji na słodko możesz serować ziemniaczane rosti np. z dżemem, konfiturą lub po prostu z cukrem. A na wytrawnie – z sosami – grzybowym, pieczeniowym lub czosnkowym albo z gulaszem czy kwaśną śmietaną. Smacznego!
Umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Nałóż ziemniaki - uformuj z nich 4 placki, dociśnij i smaż, aż będą brązowe i chrupiące.
Odwróć placki ziemniaczane i smaż z drugiej strony, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż je na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym lub wędzonym łososiem.