Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy w dowolnym etapie. Zamiast barwników użyłam galaretki w proszku. Po prostu dosypałam jej tyle by kolor masy był odpowiedni. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Oderwać kawałek masy, zrobić z niej wałek, następnie rozpłaszczyć go ,by był cieniutki ale nie za bardzo,by nie rozpadał się przy formowaniu róży. Tak zrobione ozdoby pozostawiamy do wyschnięcia.
Marta