Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.
Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).
Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.
Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.
Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.