Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubisz proste, ale mistrzowskie przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na fit ruloniki z szynki z sosem jogurtowo-chrzanowym. Wykonanie nie zajmie dużo czasu, a efekt będzie przepyszny. Zaletą ruloników jest to, że doskonale sprawdzą się na różne okazje – od niezobowiązującego przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół, poprzez świąteczne śniadanie wielkanocne, aż po przekąskę na pierwszym wiosennym grillu. Goście ją docenią podczas oczekiwania na dania główne, a Ty zabłyśniesz, choć wcale się nie napracujesz! Mimo typowo „wiosennego” smaku, to proste danie okaże się też doskonałym dodatkiem do szwedzkiego stołu na kameralne przyjęcie sylwestrowe lub karnawałowe. Sekretem jest w tym przypadku połączenie lekko orzechowego smaku selera ze słodkością jabłka i ostrą nutą chrzanu, jakiej nadaje Sos chrzanowy WINIARY.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Umyj i oczyść seler i jabłko. Seler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny.
Następnie dodaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) i dopraw szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie wymieszaj.
Na plastry szynki nakładaj porcje pasty selerowej i zawijaj w rulony.
Przygotuj sos. Wymieszaj Sos chrzanowy WINIARY (2 łyżki) z jogurtem. Dopraw szczyptą soli i cukru.
Ruloniki podawaj z sosem chrzanowym, udekorowane natką pietruszki.
Urszula