Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wśród kultowych propozycji deserów znajdują się znane i lubiane rurki z kremem. To słodycz o wielu obliczach, ponieważ łączy w sobie chrupiące ciasto, słodki krem z dodatkiem galaretki cytrynowej, który tworzy unikalną kompozycję smakową. Zróżnicowany smak sprawia, że jest to doskonała propozycja deseru dla wielu osób, a wśród nich są nawet te, które nie przepadają za słodkimi specjałami. Rurki z nadzieniem kremowym kojarzą się z wybornym rarytasem, a niektórym ze smakiem znanym z dzieciństwa, do którego chcą chętnie wrócić. Można go jednak łatwo przywołać w każdej kuchni. Wszystko dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi od WINIARY! Wystarczy zaledwie kilka składników, trochę czasu i uważne odtwarzanie przepisu krok po kroku.
Rurki z kremem - przepis
Tak zróżnicowany smak możesz osiągnąć w swojej kuchni w niecałe 2 godziny. Najbardziej skomplikowaną i czasochłonną częścią przepisu, która wzbudza obawy wśród wielu jest ciasto na rurki z kremem. Wbrew pozorom to nic trudnego, a powstaje ono przede wszystkim ze składników, które większość ma w kuchni zawsze pod ręką, czyli: mąki, margaryny, śmietany, soli.
Kolejne kroki są proste do wykonania, ponieważ wystarczy rozwałkować, pokroić ciasto i uformować z niego rurki. Przygotowanie pysznego kremu, które będzie nadzieniem do rurek to kwestia około 20 minut. Następnie wystarczy schłodzić deser i gotowe! Efektem jest pyszne chrupiące ciasto nadzieniem kremowych, które dzięki dodanej galaretce ma bardziej owocowy, a tym samym orzeźwiający smak. To sprawia, że deser nie wydaje się taki słodki, a tym samym ciężkostrawny. Zaletą jest również to, że rurki można łatwo porcjować.
Prawdziwa poezja smaku
Nie tylko od święta, ale i na co dzień jako deser można serwować rurki z kremem. Przepis jest łatwy i szybki do zrobienia. A z czasem, podobnie jak z innymi daniami kulinarnymi można dojść do niezwykłej wprawy. Wszystkie desery z kremem urzekają swoim delikatnym smakiem. Nadzienie, które łączy w sobie różne składniki jest alternatywą dla śmietanowych deserów. Rurki urzekają wiele osób swoją formą, ponieważ ciasto równoważy smak kremowego nadzienia. Wiele osób odnajduje dziecięcą radość w jedzeniu rurek kremowych palcami. Z powodzeniem można je również serwować na większym półmisku. Rurki z nadzieniem kremowym to idealny deser po obiedzie lub jako potrawa serwowana o dowolnej porze dnia, świetnie smakują z kawą lub herbatą, więc mogą być również miłym słodkim przerywnikiem w ciągu dnia.
CIASTO: Z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki (foremki) lekko posmarować olejem - tylko za pierwszym razem.
Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem.
Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące, dlatego można pomóc sobie nożem.
KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo - wtedy krem ładnie wpłynie do końca.
Schłodzić w lodówce.