Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryba po japońsku do doskonałe danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warstwowe danie z mintaja i warzyw smakuje najlepiej wtedy, kiedy już się przegryzie w lodówce, dlatego warto przygotować je na dzień przed planowanym podaniem. Do przepisu na rybę po japońsku możesz wykorzystać inną rybę niż mintaja – każda będzie smakowała dobrze po przysmażeniu w cieście naleśnikowym na patelni. Ryba po japońsku to danie efektowne, a przy tym proste w przygotowaniu – sprawdź!
Do dużej miski, wrzuć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Filety z mintaja oczyść i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.
Następnie posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką pszenną.
Tak przygotowane kawałki mocz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.
Wyłóż na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Paprykę i ogórka pokrój w słupki.
Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka, dodaj do pozostałych warzyw.
W rondelku zagotuj szklankę wody, ocet, olej, cukier wraz z niewielką ilością soli.
Na koniec dodaj Ketchup WINIARY i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj.
W szklanej misce układaj naprzemiennie warzywa, tak by przykryły dno, następnie kilka kawałków ryby i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa.
Na samym końcu całość polewaj jeszcze ciepłą zalewą.
Odstaw do ostygnięcia.
Ryba po japońsku najlepiej smakuje na drugi dzień, w momencie kiedy składniki dobrze się „przegryzą”.
Danie to można przechowywać w lodówce maksymalnie do 4 dni.
Podawaj na ciepło lub zimno jako samodzielne danie.