Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz ciekawego pomysłu na rybę z warzywami? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Ryba w sosie koperkowym z soczewicą i kawałkami pora to przepis na prosty, smaczny i rozgrzewający obiad – w sam raz dla całej rodziny. Z przygotowaniem tego dania poradzą sobie wszyscy fani gotowania i dobrego jedzenia.
Do zrobienia tego posiłku potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyda się ryba, soczewica i por. A do tego WINIARY Pomysł na… rybę w sosie koperkowym, woda i śmietanka, z których przygotujesz aromatyczny, kremowy sos. W ten sposób podkreślisz smak całego obiadu i dodasz mu charakteru.
Upieczona ryba w kremowym sosie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i surówką lub sałatką z ulubionych warzyw. Jeśli chcesz zrobić to danie zimą, zamiast świeżych warzyw sięgnij po mrożone. Możesz ugotować je na parze, podpiec w piekarniku lub lekko podsmażyć. Dzięki temu urozmaicisz posiłek i wprowadzisz więcej warzy do codziennej diety.
Masz ochotę wypróbować więcej przepisów na obiady? Zobacz inspiracje, jakie czekają na Ciebie na stronie WINIARY i znajdź potrawy dopasowane do Ciebie i Twoich bliskich.
Rybę rozmrażamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody.
Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy soczewicę oraz pora pokrojonego w półplasterki.
Płaty mintaja kroimy na 3 części i układamy na soczewicy z porem.
Całość zalewamy Pomysłem na… rybę w sosie śmietanowo–koperkowym WINIARY wymieszanym ze słodką śmietanką 30% (200 ml) oraz wodą (300 ml).
Przykryte naczynie żaroodporne wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 40 min.