Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na smaczne, rybne danie dla siebie i swoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Ryba w sosie porowym to prosty posiłek dla całej rodziny. Możesz go przygotować nawet wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu.
Dorsz w porach podany ze znakomitym, kremowym sosem śmietanowym wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Przekonaj się już dziś! Wykonaj szybkie i proste danie: rybę w sosie porowym i serwuj jako obiad dla domowników! :)
Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco ponad 30 minut. Wystarczy, że rozmrozisz rybę, dokładnie osuszysz ją ręcznikiem i usmażysz w panierce z mąki. Potem czas na sos, czyli połączenie wody, śmietanki, Pomysłu na… WINIARY i pora. Całość wystarczy zagotować na jednej patelni i już! Chyba prościej się nie da? Jeśli chcesz, możesz uzupełnić to danie, serwując je z kaszą, ziemniakami lub ryżem oraz lekką sałatką lub domowymi piklami.
Masz chęć zrobić taki obiad w najbliższym czasie? Nie przegap pomysłu na dorsza w sosie porowym. Będzie smacznie – nie będziesz żałować!
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron solą i pieprzem do smaku. Następnie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
Przygotowujemy teraz sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut. Kiedy zmięknie wlewam do niego ok. 1/3 szklanki wody i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie.
Dodajemy WINIARY Pomysł Na… wymieszany wcześniej z wodą oraz słodką śmietanką 30%, całość mieszamy i zagotowujemy.
Rybę obficie skrop cytryną. Podawaj z sosem, posiekaną natką pietruszki oraz ryżem bądź z ziemniakami. Dobrze pasuje tu też surówka lub inne zielone dodatki – sałatka czy gotowane warzywa.