Smażoną rybę można podawać na wiele sposobów. Aby danie było lekkie, a przy tym smaczne i aromatyczne, warto zaserwować rybę w panierce z dodatkiem ryżu i warzyw - my proponujemy delikatną cukinię i słodką marchew. Dzięki panierce potrawa jest chrupka i apetyczna, natomiast ryż z warzywami podkreślają smak ryby i sprawiają, że posiłek nabiera kolorów. Przepis można wykonać od początku do końca na patelni lub w garnku, a także zapiec w piekarniku - wedle uznania.
Ryba z cukinią i marchewką - jaki dodatek?
Nasza ryba z cukinią i marchewką jest podawana w towarzystwie ryżu. Do ryby smażonej w panierce najlepiej pasuje natomiast ryż biały, ryż basmati, ryż brązowy, ryż jaśminowy oraz ryż dziki lub czerwony. Wybór zależy tutaj przede wszystkim od preferencji smakowych domowników oraz od okazji. Jeśli rybę z warzywami przygotowujesz na rodzinne przyjęcie, wybierz ryż biały lub basmati, ponieważ ich smak jest bardziej neutralny. Co ważne, do realizacji przepisu możesz wykorzystać także ryż ugotowany wcześniej, na przykład z obiadu z dnia poprzedniego. Jeśli zaś zastanawiasz się, z czym zamiast ryżu dobrze smakować będzie ryba z cukinią i marchewką, to podpowiadamy, że w przepisie sprawdzi się także komosa ryżowa oraz kasza jaglana.
Ryba z cukinią i marchewką - jaką rybę wybrać?
Przepis na rybę z cukinią i marchewką to przepis na rybę smażoną w panierce. W takiej roli najlepiej sprawdzają się natomiast gatunki ryb o zwartej strukturze mięsa, na przykład filet z miruny, dorsza, łososia, tilapii czy sandacza. Przed obtoczeniem kawałków ryby w jajku i bułce tartej, warto każdy z nich sprawdzić pod kątem zawartości ości. Co ważne, aby panierka na filecie była naprawdę chrupiąca, mrożoną rybę przed smażeniem należy bardzo dobrze rozmrozić i osuszyć. Najlepiej robić to w temperaturze pokojowej, usuwając nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Nie zaleca się natomiast rozmrażania w kuchence mikrofalowej czy w ciepłej wodzie, ponieważ wpływa to niekorzystnie na strukturę mięsa.
Ryba z cukinią i marchewką to doskonała propozycja wegetariańskiego dania, które sprawdzi się nie tylko w trakcie postu. Mięso ryby w towarzystwie miękkich warzyw i ryżu stanowi posiłek lekki i delikatny, idealny zarówno na co dzień, jak i na szczególne okazje, jak rodzinny obiad czy kolacja we dwoje. Posiłek przygotowuje się szybko i w prosty sposób, dlatego przepis można wypróbować nawet po powrocie z pracy. Wystarczy, że wychodząc z domu wyjmiesz rybę z zamrażalnika, dzięki czemu po południu będzie już idealnie rozmrożona i gotowa do panierowania.