Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiedząc, jak przyrządzić ryż curry, z powodzeniem można rozpocząć przygodę z aromatycznymi daniami kuchni azjatyckiej. Tak przygotowana baza stanowi punkt wyjścia do dalszych eksperymentów – tych łatwiejszych, jak i tych stanowiących wyzwanie. To także doskonały sposób na to, by w przyszłości umożliwić sobie szybkie przygotowanie prostych, ale pożywnych dań idealnych na co dzień. Do ryżu curry możesz dodać fasolę mung, kiełki bambusa, ale też kurczaka czy marchewkę. Dzięki wyjątkowej mieszance przypraw ryż curry nada im wyjątkowego, egzotycznego smaku. Jego przygotowanie zajmie Ci nieco więcej niż pół godziny. Zacznij od zagotowania 1 litra wody i rozpuszczenia w niej 2 kostek Rosołu Drobiowego WINIARY. Do przygotowanego w ten sposób bulionu dodaj 2 łyżeczki przyprawy curry. Następnie wrzuć do niego 2 woreczki ryżu. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najczęściej około 15-20 minut. Na koniec odcedź i dodaj ulubione dodatki. Pewną ciekawostką jest skład przyprawy curry. W zależności od tego, do jakiego dania ma trafić, jej zawartość może się nieco różnić. Zazwyczaj podstawę stanowią: kurkuma, imbir, czarny pieprz, sól, kolendra i chili. Możliwa jest też obecność cynamonu, kardamonu, goździków czy gałki muszkatołowej. Jest to mieszanka przypraw, która nie ma ściśle ustalonej receptury. Dlatego każde curry może minimalnie różnić się smakiem.
Zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
Do bulionu dodaj curry.
Wrzuć ryż. Gotuj przez 15–20 minut. Odcedź.
Podawaj jako składnik dań chińskich, np. dodatek do warzyw albo warzyw i mięsa.
Jacek