Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.
Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.
Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.