Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż smażony z mięsem mielonym to typowe danie obiadowe, które jest znane w wielu krajach na świecie. Chciałbyś wypróbować je we własnej kuchni? Nic straconego. Wystarczy, że zapoznasz się z poniższym opisem, a będziesz prawdziwym mistrzem w przygotowywaniu ryżu podsmażanego z mięsem mielonym. Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujesz dużo czasu, a przy okazji masz pewność, że zasmakuje całej Twojej rodzinie oraz zaproszonym gościom.
Ryż smażony z mięsem mielonym - szybkość oraz prostota przygotowania
Ryż z mięsem mielonym zaskoczy Cię na każdej możliwej płaszczyźnie. To gwarancja szybkości oraz prostoty przygotowywanego dania, uniwersalności (idealna potrawa na każdą okazję) oraz wspaniałego smaku i wyjątkowego aromatu. Dzięki tej potrawie zakochasz się w ryżu i będziesz go wdrażać w swojej kuchni coraz częściej. Przepis na ryż z mięsem mielonym nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy, że ryż ugotujesz zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie), a następnie pokroisz w kostkę cebulę, a czosnek posiekasz. Na patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy z oliwek lub oleju i podsmażasz przygotowaną wcześniej cebulę z czosnkiem. Później dodajesz ulubione przyprawy (m.in. sól, pieprz, curry, kumin, słodką paprykę), aż w końcu dodajesz mięso mielone wraz z bulionem WINIARY. Smażysz kilka minut i dodajesz do mięsa ryż. Pod koniec przyrządzania omawianej potrawy dodajesz jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Gotowe, smacznego!
Ryż podsmażany na patelni - danie, które w swojej kuchni przygotuje nawet początkujący kucharz
Zastanawiasz się nad tym, jak zaskoczyć w kuchni swoją drugą połówkę lub wymagających kulinarnie znajomych? Nie zwlekaj ani chwili dłużej i czym prędzej postaw na szybki w przygotowaniu ryż podsmażany na patelni. Gwarantujemy, że będzie to dla Ciebie strzał w dziesiątkę, a smażony ryż z mięsem mielonym sprawdzi się zarówno w trakcie romantycznej kolacji, jak i luźnego spotkania z zaproszonymi gośćmi. Najważniejsze jest to, że potrawa zasmakuje osobie w każdym wieku, a do tego możesz ją podawać o dowolnie wybranej godzinie. Nie ma żadnych przeszkód, abyś zaserwował ją na obiad, ale też na kolację. Ostateczna decyzja zależy jedynie od Twojego skrupulatnego planu działania. Dobrze to sobie przemyśl i zabierz się za gotowanie, a na pewno nie będziesz rozczarowany smakiem tego dania!
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
Do tego dodać przyprawy, chwilę razem podsmażać.
Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zarumieni.
Do mięsa dodać bulion WINIARY i dokładnie wymieszać.
Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.