Każdemu z nas z pewnością zdarzyło się zastąpić pełnowartościowy, sycący obiad tym, co akurat było pod ręką. Tymczasem wystarczy sięgnąć po składniki, które znajdują się w praktycznie każdej kuchni, aby w kilka chwil przygotować smaczne, rozgrzewające danie rodem z kuchni chińskiej. Ryż smażony po chińsku to doskonała propozycja przede wszystkim na obiad, lecz danie to można serwować również na kolację. Z jego przygotowaniem poradzą sobie zarówno osoby, które lubią gotować, jak i te, które do kuchni zaglądają stosunkowo rzadko. Ryż smażony z kurczakiem po chińsku to potrawa składająca się z ryżu, piersi z kurczaka, cebuli, zielonego groszku oraz Sosu azjatyckiego słodko-pikantnego WINIARY. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, natomiast pokrojone mięso i cebulę przesmażamy. Ryż podsmażamy z jajkami i sosem, do całości dodajemy mięso oraz cebulę. Danie należy podawać od razu po przygotowaniu, na gorąco. Jeśli jednak ugotujemy większe ilości, z powodzeniem możemy odgrzać potrawę w mikrofalówce bądź w piekarniku.
Ryż smażony z kurczakiem po chińsku, czyli orientalne podróże kuchenne
Ryż smażony po chińsku to danie wywodzące się, jak sama nazwa wskazuje, z kuchni chińskiej. W tradycyjnej wersji nie dodaje się do niego mięsa - ryż podajemy wyłącznie z warzywami, odpowiednio przyprawiony. Niemniej jednak na przełomie lat danie nieco zmodyfikowano, dlatego obecnie z powodzeniem możemy dodawać do niego pierś z kurczaka, dzięki czemu jest ono bardziej sycące. Co ciekawe, ryż smażony po chińsku podawany jest często na większych przyjęciach, jako danie bankietowe. Warto więc wykorzystać przepis, opracowując menu na urodziny czy innego rodzaju imprezę. Jest to proste w przygotowaniu, uniwersalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. My natomiast nie będziemy musieli poświęcić zbyt wiele czasu na jego przygotowanie. Ryż smażony z warzywami po chińsku pozwoli odbyć orientalną podróż, nie wychodząc z kuchni. Potrawę można modyfikować, dodając do niej ulubione przyprawy, jednak chcąc uzyskać optymalny posmak, warto zdecydować się na gotowy sos azjatycki słodko-pikantny WINIARY. Ryż po chińsku stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego risotto lub podobnych dań na bazie ryżu. Warto skusić się na niego zwłaszcza zimową porą, gdy potrzebujemy rozgrzać się od środka ciepłym obiadem lub kolacją. Niezwykły aromat, wspaniały smak, prostota przygotowania - to tylko niektóre powody, dla jakich warto spróbować ryżu po chińsku!