Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż smażony z krewetkami to popularne danie kuchni azjatyckiej, które coraz częściej pojawia się w Polsce. Chyba nikogo to nie dziwi? Ta potrawa zachwyca swoim smakiem i aromatem, dlatego zdecyduj się na jej podanie w porze obiadowej, a Twoja rodzina będzie mile zaskoczona. To również ciekawa opcja dla osób, które zastanawiają się nad skosztowaniem owoców morza. Nie warto z tym zwlekać i czym prędzej połączyć krewetki ze smażonym ryżem!
Ryż smażony z krewetkami - oryginalny smak, szybkość przygotowania i różnorodność przypraw oraz warzyw
Ryż smażony z krewetkami wyróżnia się oryginalnym smakiem, szybkością oraz prostotą przygotowania oraz różnorodnością doboru przypraw i warzyw. Nie każdy musi się przecież zdecydować na te same warzywa. Wystarczy dokładnie prześledzić swoje osobiste preferencje i na tej podstawie podjąć finalną decyzję, co do tego, które warzywa znajdą się w tym daniu. Postaw przede wszystkim na cebulę, por, marchewkę, groszek, papryczkę chili oraz czosnek. Tak przygotowany ryż smażony z krewetkami i warzywami na pewno Ci zasmakuje i zagości w Twojej kuchni na dłuższy czas! Jeśli masz taką ochotę, danie możesz podawać z ulubioną sałatką lub surówką. Dopraw je azjatyckimi przyprawami, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać kolendrę, sok z cytryny, granulowany czosnek, ostrą paprykę oregano, sos sojowy czy też imbir. Ciekawym pomysłem będzie również podanie ryżu z dodatkiem bulionu. W tym przypadku strzałem w dziesiątkę okaże się rosół drobiowy WINIARY.
Ryż smażony z krewetkami i warzywami - odrobina egzotyki w polskiej kuchni
Nie da się ukryć, że ryż smażony z krewetkami i warzywami to gwarancja odrobiny egzotyki w polskiej kuchni. Otwórz się na nowe doznania smakowe, a na pewno nie będziesz tego żałować! Eksperymentowanie w kuchni popłaca, a omawiane danie jest ku temu doskonałym przykładem. Możesz się o tym przekonać w dowolnie wybranym momencie. Jest egzotyczne, unikalne w smaku oraz jak najbardziej uniwersalne. Poczęstuj nim gości, których dawno nie widziałeś w swoim domu i zaproponuj im coś wyjątkowego. Dzięki temu Twoi znajomi opuszczą Twoje mieszkanie w stu procentach najedzeni oraz w pełni usatysfakcjonowani, w doskonałym humorze! Ta potrawa może się też spodobać nieco młodszym smakoszom, więc masz pod tym kątem wręcz nieograniczone możliwości. Najważniejsze jest to, że wreszcie spróbujesz czegoś nowego i zapewnisz swoim kubkom smakowym dostęp do zupełnie nowych składników oraz produktów, wśród których na pierwszy plan wysuną się pyszne krewetki!
1 kostkę bulionu WINIARY rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.
Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą i podsmaż na maśle. Dodaj do niego gorący bulion - poziom płynu powinien sięgać ponad ryż.
Ryż gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki.
Teraz przygotuj olej czosnkowy. Przez ok. 5 minut powoli podsmażaj całe ząbki czosnku na dwóch łyżkach oleju. Po tym czasie zdejmij czosnek z patelni i wyrzuć.
Oczyszczone i obrane krewetki usmaż na tłuszczu aromatyzowanym czosnkiem. Gdy krewetki będą różowe, dopraw je solą i skrop sokiem z cytryny.
Gotowe krewetki zdejmij z z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż jajecznicę, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni podsmaż drobno pokrojoną marchewkę, dymkę i pory, groszek zwykły i cukrowy. Dodaj ugotowany ryż, krewetki i jajecznicę. Całość dobrze wymieszaj, podgrzej i podawaj z posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą.