Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Został Ci ryż z poprzedniego dnia? W takim razie danie z ryżem, kurczakiem i warzywami z dodatkiem Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY, jest idealne dla Ciebie. Nie tylko pozwoli Ci wykorzystać jedzenie bez marnowania, ale także zapewni niezwykłe doznania smakowe. Dzięki połączeniu mięsa z odpowiednio dobranymi warzywami ten posiłek prawdopodobnie na stałe zagości w Twoim repertuarze kulinarnym. A co najważniejsze, przyrządzisz go w mniej niż kwadrans! Aby przygotować ryż z kurczakiem i warzywami w sosie, będziesz potrzebować marchewki, pora, cebuli dymki, fileta z piersi kurczaka, oleju słonecznikowego, ryżu i wcześniej wspomnianej Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY. Szczegółowe proporcje poszczególnych składników znajdziesz powyżej.
Przepis na ryż z kurczakiem i warzywami
Jeśli masz już ryż z poprzedniego dnia, doskonale! Wyciągnij go z lodówki i wykorzystaj do stworzenia tego dania. W przeciwnym wypadku zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie przejdź do przygotowania warzyw oraz mięsa. Marchewkę dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w stosunkowo cienkie plasterki. Pora natomiast posiekaj w krążki, a cebulę — w półplasterki. Jeśli masz ochotę, możesz także na tym etapie przygotować dodatkowe warzywa według własnych preferencji. Fileta z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie również pokrój w kostkę. Kolejny krok to rozgrzanie oleju słonecznikowego na patelni. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć na niego kurczaka i podsmażaj, aż mięso uzyska złoty kolor (przez ok. 4 minuty). Później dodaj wcześniej przygotowane warzywa i całość smaż przez kolejne 4 minuty. Na koniec dołóż ryż oraz Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY. Tak powstałe danie dokładnie wymieszaj i masz gotowy posiłek!
Ryż z kurczakiem i warzywami na patelnię — tysiące smaków w jednym posiłku
Ryż z kurczakiem i warzywami na patelni to danie, które idealnie sprawdza się solo. Nie musisz dodawać do niego żadnych innych przypraw ani przygotowywać kolejnych dodatków. To pozwoli Ci maksymalnie skrócić czas przygotowania posiłku i jednocześnie sprawić, że na Twoim talerzu pojawi się coś niezwykle pysznego. Na tyle dobrego, że takim ryżem możesz także poczęstować swoich gości. Z pewnością zachwyci ich to aromatyczne połączenie smaków, które kochają zarówno dorośli, jak i maluchy.
Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz też wykorzystać ryż z wczorajszego obiadu, który masz w lodówce.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umyj pory i pokrój je w krążki, a cebulę w półplasterki. Możesz też dodać inne ulubione warzywa. Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż mięso przez ok. 4 minuty na złoty kolor.
Dodaj warzywa i smaż przez kolejne 4 minuty.
Dodaj ryż, wymieszaj. Następnie dodaj Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników) i wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.