Szukasz pomysłu na posiłek, który nie tylko zaspokoi głód, ale także zachwyci kubki smakowe? Masz dość dań, które wymagają od Ciebie ogromu czasu spędzonego w kuchni, a efekt finalny i tak pozostawia wiele do życzenia? Ryż smażony z warzywami to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację. Potrzebujesz zaledwie 20 minut, aby go przyrządzić, a dzięki połączeniu odpowiednich składników, każdy kęs jest niczym uczta. Do wykonania takiego posiłku przygotuj paprykę czerwoną, cukinię, pomidorki koktajlowe, olej słonecznikowy oraz ryż. Dokładne proporcje znajdziesz powyżej. Całość uzupełnia Pasta do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym od WINIARY. Warzywa z przepisu można zastąpić innymi, które akurat masz w swojej kuchni, np. porem czy brokułem.
Ryż z warzywami - przepis krok po kroku
Przepis na ryż smażony z warzywami jest banalnie prosty, dlatego poradzisz sobie z nim nawet wówczas, kiedy zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem. Pomimo tego nie zawiedzie nawet doświadczonych kucharzy. Od czego zacząć? Od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcjami, które znajdują się na opakowaniu. Możesz pominąć ten krok, jeśli masz już w swojej lodówce wcześniej przygotowany ryż. W tym daniu sprawdzi się doskonale, dlatego możesz go wykorzystać. Kolejny krok to mycie cukinii. Czyste warzywo przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie półplasterki. Przygotuj także paprykę. Po jej umyciu, usuń pestki oraz pokrój w paski o średniej długość. Tak samo postępuj z pomidorami (w tym przypadku wystarczy jednak, jeśli tylko przekroisz je na pół). W trakcie krojenia warzyw rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Następnie dodaj cukinię i paprykę oraz całość smaż przez ok. 4 minuty. Nie zapominaj o mieszaniu w międzyczasie. Ostatni krok to dodanie ryżu, pomidorków koktajlowych i Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym WINIARY oraz podsmażenie dania przez około 2 minuty. I gotowe!
Ryż z warzywami i sosem - wegetariański przysmak, który zachwyca
Tak przygotowany ryż smażony z warzywami na patelni podawaj solo. To danie nie wymaga żadnych dodatków ani kolejnych przypraw. W prostej wersji zachwyci zarówno Ciebie, jak i osoby, dla których je przygotujesz, więc z pewnością nie raz sięgniesz po ten przepis. Kiedy natomiast go jeść? Najlepiej sprawdza się na obiad i kolację, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki ryż wykorzystać także jako przekąskę lub mały posiłek w trakcie zabieganego dnia.