Kuchnia azjatycka wielu osobom, które nie miały okazji jej spróbować, kojarzy się z nietypowymi połączeniami smaków i jeszcze bardziej nietuzinkowymi przyprawami. Jednak prezentowane przez nas azjatyckie danie z ryżem, wieprzowiną, warzywami i dodatkiem specjalnej Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY to propozycja, która powinna zasmakować każdemu. Ryż smażony jako jedna z najpopularniejszych potraw typu stir fry, jest aromatyczny, wyrazisty i doskonale sprawdza się w roli obiadu dla całej rodziny. To idealny przepis dla osób, które z rezerwą podchodzą do chińszczyzny - ryż smażony z warzywami i mięsem wieprzowym podbił już kubki smakowe nie jednego wielbiciela tradycyjnej polskiej kuchni!
Skąd wziął się pomysł na ryż smażony z wieprzowiną?
Na pomysł gotowania ryżu z mięsem jako pierwsi wpadli Persowie. Z czasem tradycja takiej formy przyrządzania ryżu rozprzestrzeniła się także na całą środkową Azję, czyli również na terytorium Chin. Obecnie coraz częściej smażony ryż z dodatkiem mięsa i ryżu przygotowuje się również w naszym rejonie. Do potrawy dodawane bywają także suszone owoce, warzywa, orzechy i inne składniki, w tym przede wszystkim aromatyczne zioła. To, co nadaje typowo chiński smak i zapach naszemu smażonemu ryżowi, to przede wszystkim pasta z charakterystycznymi dodatkami kuchni chińskiej, w której znajdziesz aromatyczny czosnek, rozgrzewający imbir i sos sojowy, którego smaku nie da się zastąpić żadnym innym produktem.
Jak przygotowuje się smażony ryż z wieprzowiną?
Wbrew pozorom, smażony ryż z wieprzowiną to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. W dodatku, nie potrzebujesz do niego zbyt wielu składników. Aby ryż z wieprzowiną smakował doskonale, musisz zadbać o dobrą jakość produktów bazowych. Do ryżu pasują jedynie mięsa nieco twardsze, jak wieprzowina i wołowina. Natomiast przygotowany ryż musi być jędrny i przejrzysty, dlatego przed gotowaniem należy wypłukać go wielokrotnie w zimnej wodzie. Mięso do tej potrawy zawsze kroi się na małe kęski i smaży w oleju roślinnym, zwykle na głębokiej patelni typu wok. Z kolei gotowy ryż do dania dodaje się na samym końcu, co pozwala uniknąć efektu rozgotowanej konsystencji. W naszym przepisie, ryż z wieprzowiną po chińsku przygotowywany jest w towarzystwie chrupiącej, słodkiej marchwi, selera i kiełków fasoli mung. Można jednak zaserwować go także z innymi ulubionymi warzywami.
Jak smakuje ryż smażony z wieprzowiną po chińsku? To aromatyczne, delikatnie pikantne i rozgrzewające danie, które można przygotować w kilkanaście minut, aby zachwycić całą rodzinę i wszystkich zaproszonych gości. Jeśli nie wiesz, czy lubisz kuchnię chińską, zacznij od tej propozycji!