Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia azjatycka wielu osobom, które nie miały okazji jej spróbować, kojarzy się z nietypowymi połączeniami smaków i jeszcze bardziej nietuzinkowymi przyprawami. Jednak prezentowane przez nas azjatyckie danie z ryżem, wieprzowiną, warzywami i dodatkiem specjalnej Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY to propozycja, która powinna zasmakować każdemu. Ryż smażony jako jedna z najpopularniejszych potraw typu stir fry, jest aromatyczny, wyrazisty i doskonale sprawdza się w roli obiadu dla całej rodziny. To idealny przepis dla osób, które z rezerwą podchodzą do chińszczyzny - ryż smażony z warzywami i mięsem wieprzowym podbił już kubki smakowe nie jednego wielbiciela tradycyjnej polskiej kuchni!
Skąd wziął się pomysł na ryż smażony z wieprzowiną?
Na pomysł gotowania ryżu z mięsem jako pierwsi wpadli Persowie. Z czasem tradycja takiej formy przyrządzania ryżu rozprzestrzeniła się także na całą środkową Azję, czyli również na terytorium Chin. Obecnie coraz częściej smażony ryż z dodatkiem mięsa i ryżu przygotowuje się również w naszym rejonie. Do potrawy dodawane bywają także suszone owoce, warzywa, orzechy i inne składniki, w tym przede wszystkim aromatyczne zioła. To, co nadaje typowo chiński smak i zapach naszemu smażonemu ryżowi, to przede wszystkim pasta z charakterystycznymi dodatkami kuchni chińskiej, w której znajdziesz aromatyczny czosnek, rozgrzewający imbir i sos sojowy, którego smaku nie da się zastąpić żadnym innym produktem.
Jak przygotowuje się smażony ryż z wieprzowiną?
Wbrew pozorom, smażony ryż z wieprzowiną to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. W dodatku, nie potrzebujesz do niego zbyt wielu składników. Aby ryż z wieprzowiną smakował doskonale, musisz zadbać o dobrą jakość produktów bazowych. Do ryżu pasują jedynie mięsa nieco twardsze, jak wieprzowina i wołowina. Natomiast przygotowany ryż musi być jędrny i przejrzysty, dlatego przed gotowaniem należy wypłukać go wielokrotnie w zimnej wodzie. Mięso do tej potrawy zawsze kroi się na małe kęski i smaży w oleju roślinnym, zwykle na głębokiej patelni typu wok. Z kolei gotowy ryż do dania dodaje się na samym końcu, co pozwala uniknąć efektu rozgotowanej konsystencji. W naszym przepisie, ryż z wieprzowiną po chińsku przygotowywany jest w towarzystwie chrupiącej, słodkiej marchwi, selera i kiełków fasoli mung. Można jednak zaserwować go także z innymi ulubionymi warzywami.
Jak smakuje ryż smażony z wieprzowiną po chińsku? To aromatyczne, delikatnie pikantne i rozgrzewające danie, które można przygotować w kilkanaście minut, aby zachwycić całą rodzinę i wszystkich zaproszonych gości. Jeśli nie wiesz, czy lubisz kuchnię chińską, zacznij od tej propozycji!
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz również wykorzystać wcześniej ugotowany ryż, który akurat masz w lodówce.
Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w drobne paski. Seler umyj i pokrój w cienkie plasterki. Marchewki również umyj, obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso przez ok. 3 minuty aż będzie miało złoty kolor.
Do mięsa dodaj plasterki marchewki i selera. Całość smaż przez ok. 3 minuty.
Następnie dodaj ugotowany wcześniej ryż oraz Pastę do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników). Dokładnie wymieszaj i podsmaż przez 2 minuty. Azjatycki smażony ryż podawaj posypany kiełkami fasoli mung. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.