Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Często w kuchni można dosłownie wyczarować coś z niczego. Wystarczy trochę kreatywności, aby zaskoczyć bliskich smakowitym deserem na bazie prostych produktów, które masz zawsze pod ręką. Przedstawiamy domowy przepis na pyszny podwieczorek, który zrobisz szybko i bez większego trudu.
Po ryż zazwyczaj się sięga, przygotowując dania obiadowe na słono, szczególnie potrawy kuchni azjatyckiej. Dobrze pasuje też do niektórych sałatek. Warto jednak sprawdzić ten składnik także jako bazę do czegoś słodkiego. Często jako deser po obiedzie, podwieczorek albo przekąskę dla gości podaje się kisiel, budyń, lody albo galaretkę. Proponujemy jednak przygotowanie czegoś, co będzie nieszablonowe.
Ryż z budyniem komponują się doskonale, a okraszone odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonu będą smakować nawet lepiej niż ulubione dziecięce słodycze. Ciepła, rozgrzewająca potrawa może sprawić naprawdę wiele radości, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować ryż razem z mlekiem, a następnie połączyć z budyniem, cukrem waniliowym i cynamonem. Jeśli lubisz jeść czasem owsiankę, konsystencja tego dania na pewno przypadnie Ci do gustu.
Pamiętaj, że podstawowy przepis na ryż na mleku z budyniem łatwo sobie urozmaicić. Danie możesz podać przecież z ulubionymi owocami. W środku mogą znaleźć pokrojone banany, truskawki albo borówki. Nie masz świeżych owoców? W takim razie można wykorzystać także te suszone - przede wszystkim rodzynki oraz żurawinę. Nie dość, że takie dodatki wzbogacą smak, to jeszcze sprawią, że potrawa będzie wyglądać bardziej kolorowo i apetycznie.
Budyniowy przysmak można także zmodyfikować w inny sposób. Wystarczy zamienić dominujący smak waniliowy na jakiś inny. Co powiesz na budyń malinowy albo truskawkowy? Gdy wanilia już się trochę znudzi, to może być ciekawa odmiana.
Opisana receptura jest łatwa do zapamiętania, a przy tym daje szerokie pole do twórczych eksperymentów. Przygotowując opisany deser, możesz zaimponować bliskim i gościom. Potrawa łatwo zaspokoi ochotę na sięgnięcie po coś słodkiego. Jeśli do tej pory brakowało Ci pomysłu, co zrobić z dużymi zapasami ryżu, masz już świetne rozwiązanie.
Odlej ¼ mleka. Resztę mleka zagotuj z odrobiną soli, wsyp ryż i gotuj do miękkości w dużym garnku na małym ogniu.
Budyń wymieszaj we wcześniej odlanym mleku z dodatkiem cukru wanilinowego.
Wlej do ryżu, gotuj do zgęstnienia. Dodaj cynamon, wymieszaj.