Ryż z sosem meksykańskim to nie tylko pomysł na szybki obiad. To także sposób na to, by przygotować coś nowego na lunch do pracy lub do szkoły. Jest pożywny i sycący dzięki obecności ryżu i warzyw takich jak pomidory, fasola, kukurydza lub papryka.
Sos meksykański świetnie sprawdzi się zarówno w swojej podstawowej wersji, jak i wzbogacony mięsem – mielonym lub pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka.
Bez wątpienia
ryż z sosem meksykańskim można potraktować na różne sposoby, także jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów kulinarnych. Jego przygotowanie, wraz z czasem oczekiwania, nie powinno zająć więcej niż godzinę. Możesz też uszykować podwójną porcję, by mieć smakowity obiad na 2 dni.
Oczyść i pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie na dużej patelni zeszklij cebulę, a po chwili dodaj też czosnek, chili i oregano. Smaż przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mielone mięso i
Kostkę Mięsną WINIARY. Poczekaj, aż mięso się zarumieni i dodaj pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zalej 100 ml wody. Przykryj i duś na małym ogniu maksymalnie 20 minut. Pamiętaj, żeby co jakiś czas zamieszać sos.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Na sam koniec dorzuć odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki. Całość zagotuj,
podawaj z ulubionym gatunkiem ryżu. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu! Zajrzyj także do
przepisu na fajitas!
Komentarze 5