Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poszukiwanie pomysłu na obiad lub kolację to zawsze spore wyzwanie dla gospodyni domowej. Zastanawiamy się nad tym, jak zadowolić domowników i jak stworzyć danie smaczne oraz szybkie. Z pomocą przychodzi ryżanka, czyli smaczna zupa bazująca na ryżu. Warto bliżej przyjrzeć się temu, jak zrobić taką zupę - to bardzo łatwe zadanie, z którym poradzi sobie każdy, bez względu na stopień zaawansowania w gotowaniu. Co warto wiedzieć o ryżance? Jak przygotować tę smaczną zupę?
Smaczna i prosta ryżanka
Czym jest ryżanka? Jak już wiemy, jest to wyjątkowo smaczna zupa, która opiera się na ryżu. Do niej dodawane jest często udo z kurczaka, które wpływa na poziom sytości i cudowny smak. Nie zapominajmy o tym, że ryżanka zupa jest idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu w gronie rodzinnym! Jak zrobić ryżankę? Jej przygotowanie nie trwa długo, a doskonały smak na długo pozostaje w pamięci.
Sprawdźmy zatem, co jest najważniejsze podczas tworzenia ryżanki? Na początku myjemy mięso i zalewamy je wodą, a następnie je gotujemy. Potem do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Warzywa z pewnością wzmocnią smak i sprawią, że zupa uzyska pożądany aromat. Następnie wrzucamy przepłukany ryż i dodajemy soli, aby uzyskać pożądany smak. Gotujemy dalej, aż do uzyskania miękkości warzyw. Co jeszcze będzie nam potrzebne? Dobrym wyborem jest por, który kroimy w krążki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy z pomocą soli oraz pieprzu. Jak widzimy, ryżanka jest bardzo prosta w przygotowaniu!
Ryżanka na wiele okazji
Faktem jest, że przepis na ryżankę jest niezwykle szybki oraz łatwy do wykonania. Kiedy warto zrobić tę zupę? Możliwości jest bardzo dużo. Możemy przygotować ryżankę nie tylko na obiad, lecz także na podwieczorek lub kolację. Ryżanka powinna posmakować wszystkim domownikom i gościom, a zachwycają aromat szybko roznosi się po całym domu! Zupa jest doskonałym wyborem na co dzień lub na specjalne okazje - imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi, obiady niedzielne itp. Tak naprawdę od nas zależy, na jaką okazję przygotujemy pyszną i pożywną ryżankę.
Zupy na bazie warzyw i mięsa są nie tylko smaczne, lecz także lekkostrawne i sycące. Mogą być dodatkiem do obiadu lub stanowić oddzielne danie, zgodnie ze swoimi preferencjami. Jeśli mamy już dość klasycznych zup, które jemy bardzo często, wypróbujmy tę ciekawą propozycję! Jak sama nazwa wskazuje, taka zupa jest tworzona w oparciu o ryż, przy czym spore znacznie mają także mięso i warzywa. Ryżanka zupa to strzał w dziesiątkę dla całej rodziny.
Udo umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 15-20 minut.
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kosteczkę. Ryż przepłukać, wrzucić do garnka. Warzywa dodać do zupy, dodać soli do smaku. Gotować 20 minut do miękkości warzyw.
W tym czasie oczyścić pora, pokroić w krążki, na dwóch łyżkach masła zeszklić i dodać do zupy. Pogotować 2 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.