Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sajgonki z kurczakiem po tajsku są znane i lubiane przez wielu fanów kuchni świata. Ta popularna azjatycka przekąska pochodzi z kuchni wietnamskiej, ale zawiera również inspiracje smakowe z kuchni tajskiej. To coś w sam raz dla tych, którzy szukają czegoś nowego i ekscytującego do spróbowania i chcą odtworzyć te wyjątkowe smaki we własnej kuchni. Z naszym przepisem to możliwe!
Sajgonki z kurczakiem – prosta przekąska na każdą okazję
Chcesz przygotować przekąskę inspirowaną kuchnią azjatycką? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Aromatyczny, mięsno-warzywny farsz owinięty w delikatny, chrupiący papier ryżowy świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na imprezę, spotkanie ze znajomymi lub wieczór filmowy. Dodanie kurczaka do sajgonek po tajsku sprawia, że stają się one bardziej sycące. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrezygnować z mięsa i przygotować je w wersji wegetariańskiej. W takim przypadku dodaj więcej ulubionych warzyw. Orientalny smak sajgonek podkreśli WINIARY POMYSŁ NA… Makaron smażony po Tajsku. Smażenie sajgonek w głębokim tłuszczu sprawia, że są one chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Gotowe sajgonki super komponują się z rozmaitymi sosami WINIARY, sosem orzechowym lub sojowym. Przygotuj to proste danie kuchni azjatyckiej razem z nami. Smacznego!
Warzywa przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, smażąc na patelni przez kilka minut. Możesz użyć gotowej mieszanki lub stworzyć własną kombinację z ulubionych warzyw. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku.
Kurczaka pokrój w paski i wymieszaj z zawartością opakowania WINIARY POMYSŁ NA…
W dużej misce lub płaskim naczyniu przygotuj ciepłą wodę (1-2 cm). Zanurz w niej arkusz papieru ryżowego na około 30 sekund, aż stanie się miękki i elastyczny. Na czystej ściereczce rozłóż zwilżony papier. Na jednym z brzegów ułóż porcję sałaty, kawałki kurczaka oraz warzywa. Boki papieru złóż do środka i zwiń w roladę. Odkładaj gotowe sajgonki na deskę, powtarzając czynność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Pozostaw roladki do wyschnięcia na około 30-50 minut w temperaturze pokojowej, aby uniknąć wchłaniania tłuszczu podczas smażenia.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej. Smaż 2-3 roladki jednocześnie na średnim ogniu przez 2-3 minuty, obracając je delikatnie łopatkami (unikaj widelców, by nie uszkodzić delikatnego papieru ryżowego). Odsącz gotowe sajgonki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj sajgonki na ciepło z dodatkowym sosem sojowym lub Sosem Orientalnym Chili WINIARY.