Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jedna z popularniejszych potraw wywodzących się z Dalekiego Wschodu są sajgonki – przypominające polskie naleśniki lub krokiety - przysmak kuchni wietnamskiej. Możemy je w łatwy i niezwykle szybki sposób przyrządzać samodzielnie, dopasowując smak oraz wypełnienie do swojego gustu- możesz zdecydować się na tradycyjne sajgonki z mięsem lub na wersję wegetariańską – sajgonki z warzywami.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem - szybka i zdrowa przekąska
Proponowany przez nas przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach łączy w sobie delikatny smak mięsa z kurczaka oraz bogactwo smakowe warzyw i ziół. Dobranie mieszanki warzywnej jest dowolne - możesz posłużyć się swoimi ulubionymi warzywami lub postawić na bardziej orientalną, gotową mieszankę. Warzywa delikatnie podsmaż i dopraw według uznania, przygotuj sałatę lodową – wystarczy ja opłukać i porwać w mniejsze kawałki. W przygotowanym przez nas przepisie na sajgonki warzywne z kurczakiem użyliśmy najbardziej aromatycznego mięsa z kurczaka, jakim jest mięso z udek. Sajgonki z kurczakiem możesz jednak wypełnić również kawałkami fileta czy mięsem mielonym z kurczaka. Wystarcz je upiec lub podsmażyć i podzielić na mniejsze cząstki, które wypełnią sajgonki.
Orientalna prostota - sajgonki z kurczakiem i warzywami
Jedynym, co pozostaje jest zwiniecie sajgonki. Papier ryżowy, w którym będziemy umieszczali farsz jest niezwykle delikatny, a jego przygotowanie to zaledwie kilka chwil – wystarczy zamoczyć arkusz na parę sekund w wodzie – by stał się elastyczny i gotowy do dalszej obróbki. Na brzegu nawilżonego arkusza sajgonki warzywnej, ułożonego na płaskiej powierzchni, wystarczy warstwowo nakładać przygotowane wcześniej, ostudzone składniki. Rozpoczynamy od chrupkich liści sałaty, dodajemy warzywa oraz kawałki kurczaka – w takiej ilości, aby swobodnie można było złożyć sajgonkę. W celu uzyskania pożądanej formy sajgonki, składamy boki papieru ryżowego do środka i, delikatnie przyciskając, rolujemy całość. Jedynym, co nam pozostało jest pozostawienie roladek do obschnięcia, a następnie ich obsmażenie na głębokiej patelni.
Sajgonki z warzywami lub sajgonki z mięsem -wyróżnij się
Sajgonki z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na uzupełnienie imprezowego stołu czy codziennego jadłospisu. Serwując je podczas wizyty gości z pewnością zachwycisz gości oryginalnością i unikalnością przekąski. Sajgonki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, możesz również zaserwować je z dipem – jako dodatek do sajgonek z warzywami i kurczakiem idealnie sprawdzi się orientalny, lekko orzeźwiający dip na bazie sosu sojowego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz imbiru, samego sosu sojowego lub chili.