Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania kuchni azjatyckiej coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jedna z popularniejszych potraw wywodzących się z Dalekiego Wschodu są sajgonki – przypominające polskie naleśniki lub krokiety - przysmak kuchni wietnamskiej. Możemy je w łatwy i niezwykle szybki sposób przyrządzać samodzielnie, dopasowując smak oraz wypełnienie do swojego gustu- możesz zdecydować się na tradycyjne sajgonki z mięsem lub na wersję wegetariańską – sajgonki z warzywami.
Sajgonki z warzywami i kurczakiem - szybka i zdrowa przekąska
Proponowany przez nas przepis na sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach łączy w sobie delikatny smak mięsa z kurczaka oraz bogactwo smakowe warzyw i ziół. Dobranie mieszanki warzywnej jest dowolne - możesz posłużyć się swoimi ulubionymi warzywami lub postawić na bardziej orientalną, gotową mieszankę. Warzywa delikatnie podsmaż i dopraw według uznania, przygotuj sałatę lodową – wystarczy ja opłukać i porwać w mniejsze kawałki. W przygotowanym przez nas przepisie na sajgonki warzywne z kurczakiem użyliśmy najbardziej aromatycznego mięsa z kurczaka, jakim jest mięso z udek. Sajgonki z kurczakiem możesz jednak wypełnić również kawałkami fileta czy mięsem mielonym z kurczaka. Wystarcz je upiec lub podsmażyć i podzielić na mniejsze cząstki, które wypełnią sajgonki.
Orientalna prostota - sajgonki z kurczakiem i warzywami
Jedynym, co pozostaje jest zwiniecie sajgonki. Papier ryżowy, w którym będziemy umieszczali farsz jest niezwykle delikatny, a jego przygotowanie to zaledwie kilka chwil – wystarczy zamoczyć arkusz na parę sekund w wodzie – by stał się elastyczny i gotowy do dalszej obróbki. Na brzegu nawilżonego arkusza sajgonki warzywnej, ułożonego na płaskiej powierzchni, wystarczy warstwowo nakładać przygotowane wcześniej, ostudzone składniki. Rozpoczynamy od chrupkich liści sałaty, dodajemy warzywa oraz kawałki kurczaka – w takiej ilości, aby swobodnie można było złożyć sajgonkę. W celu uzyskania pożądanej formy sajgonki, składamy boki papieru ryżowego do środka i, delikatnie przyciskając, rolujemy całość. Jedynym, co nam pozostało jest pozostawienie roladek do obschnięcia, a następnie ich obsmażenie na głębokiej patelni.
Sajgonki z warzywami lub sajgonki z mięsem -wyróżnij się
Sajgonki z warzywami i kurczakiem to świetny pomysł na uzupełnienie imprezowego stołu czy codziennego jadłospisu. Serwując je podczas wizyty gości z pewnością zachwycisz gości oryginalnością i unikalnością przekąski. Sajgonki świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, możesz również zaserwować je z dipem – jako dodatek do sajgonek z warzywami i kurczakiem idealnie sprawdzi się orientalny, lekko orzeźwiający dip na bazie sosu sojowego, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz imbiru, samego sosu sojowego lub chili.
Warzywa wrzucam na patelnię i smażę kilka minut według instrukcji na opakowaniu. Zamiast gotowej mieszanki warzyw można przygotować takżee swoją wersję (słupki marchewki, papryki, pora, itp.). Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Liście sałaty płuczę, osuszam i rwę na mniejsze kawałki. Upieczone i ostudzone udka kurczaka dzielę na mniejsze kawałki.
Do dużego płaskiego naczynia wlewam ciepłą wodę (1 - 2 cm) i zanurzam arkusz papieru ryżowego na ok. 30 sekund. Mokry papier kładę na czystej ściereczce (powinien być miękki i elastyczny). Na brzegu jednej strony papieru kładę nadzienie - trochę sałaty, kawałki kurczaka i warzywa. Składam boki do środka i roluję całość do otrzymania roladki. Odkładam na deskę. Postępuję tak aż do wyczerpania składników. Roladki przed smażeniem powinny dobrze obeschnąć (po zrolowaniu składników pozostawiam sajgonki na około 30 - 50 minut do obeschnięcia w temperaturze pokojowej). Jeśli roladki zostaną wrzucone na gorący tłuszcz od razu po zrobieniu to niestety potworzą się na ich powierzchni bąble, wskutek czego sajgonka się rozpadnie i zacznie wchłaniać olej.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam olej. Następnie kładę po 2 - 3 roladki na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu przez 2 - 3 minuty. W międzyczasie obracam sajgonki przy pomocy dwóch łopatek (nie widelcami - gdyż papier ryżowy jest bardzo delikatny i może pęknąć). Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Sajgonki podaję na gorąco z dodatkiem sosu sojowego lub słodkiego chili.