Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sałatka Caprese to jedno z najbardziej znanych prostych dań kuchni śródziemnomorskiej. Jednoznacznie kojarzy się z Italią. Nic dziwnego - w końcu główne składniki, które tworzą tę pyszną kompozycję mają barwy włoskiej flagi - czerwony pomidor, biała mozzarella i zielona bazylia. Sos do sałatki caprese to świeża oliwa, a jako przypraw używa się soli i pieprzu. To bardzo prosta i zarazem doskonała receptura, która ma już ponad 100 lat. Początkowo serwowano ją w rejonie Kampanii, przede wszystkim na wyspie Capri - stąd właśnie nazwa potrawy. Nie trzeba jednak daleko podróżować. Prosta sałatka szybko stała się klasykiem serwowanym na całym świecie. Przepis na caprese jest na tyle łatwy, że danie serwuje się na przyjęciach, weselach, spotkaniach firmowych czy jako element hotelowych śniadań. To idealna świeża przystawka obok której trudno przejść obojętnie.
Sałatka Caprese przepis, znany także jako Insalata Caprese, doczekał się także wielu kreatywnych modyfikacji. Chcąc zaskoczyć gości alternatywną wersją, można zamiast świeżych pomidorów i mozzarelli, użyć grillowanych składników.
Inny ciekawy przepis na sałatkę caprese to kremowy wariant z awokado (Caprese con Avocado). Jeśli sałatka ma być bardziej pikantna, możesz dodać rukolę. Wtedy powstanie Caprese con Rucola.
Włoska sałatka caprese to doskonały wybór na upalne dni. Przepis na caprese jest lekki, delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku. Łączy to co najlepsze w krajach śródziemnomorskich - dojrzewające w słońcu pomidory, świeże zioła, pyszny ser.
Jeśli nie masz pewności do czego pasuje sałatka caprese, z czym podawać a z czym nie, możesz zachować spokój. To na tyle uniwersalna receptura, że będzie pasować praktycznie do wszystkiego. Sprawdzi się na grillu, ale również jako dodatek do pizzy czy lasagne.
Pokrój pomidory i kulki mozzarelli na plastry o grubości około pół centymetra.
Na dużym talerzu ułóż plastry pomidorów i mozzarelli naprzemiennie.
Listki bazylii delikatnie porwij na mniejsze kawałki i rozłóż równomiernie na pomidorach i mozzarelli.
Całość skrop oliwą z oliwek, a następnie posól i popieprz do smaku, dostosowując ilość przypraw według własnych preferencji.