Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzanki (pokrojone w kostkę) możesz przygotować w piekarniku albo na patelni.
Piekarnik – rozgrzej do 200°C. Grzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą i piecz ok. 8 minut – do momentu aż grzanki będą lekko brązowe.
Patelnia – na gorącą oliwę wrzuć kostki chleba. Obsmaż, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjmij z oliwy i dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj piersi z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu WINIARY Pomysł na... . Poczekaj, aż ostygnie i pokrój albo porwij w plastry.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj filecik anchois (zależy jak lubisz, wystarczy jeden, albo nie musisz dodać w ogóle), wymieszaj w jedną masę za pomocą widelca.
Zetrzyj trochę sera, dodaj majonez, ocet, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej jogurt. Jeśli dressing jest za gęsty – dodaj odrobinę wody.
Ser do sałatki zetrzyj na tarce lub obieraczką do warzyw.
Sałatę podziel na liście, ułóż w misce. Dodaj połowę kurczaka, połowę grzanek i większość dressingu. Wymieszaj delikatnie.
Na koniec dodaj resztę kurczaka, grzanki i pozostały dressing, posyp serem. Smacznego!