Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Sałatka grecka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Sałatka grecka to smakowity dodatek do dań mięsnych, pieczeni oraz dań z grilla. Docenią ją również osoby dbające o linię. Przygotowanie 4 porcji sałatki greckiej nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Taką sałatkę możesz nie tylko wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych, ale też potraktować ją jako samodzielną przekąskę, którą spałaszujesz na przerwie w pracy lub w szkole.
Sałatka grecka w kraju pochodzenia zwana jest Horiatiki. W języku greckim oznacza to dosłownie wiejską sałatkę, ponieważ zgodnie z zamysłem na to danie, powinna być przygotowana ze świeżych, wiejskich składników pochodzących prosto z ogródka. Polacy bardzo często przygotowują rozmaite wariacje na temat greckiej sałatki, na pierwszym miejscu dodając sałatę, która mimo nazwy nie wchodzi w skład tego dania. Jedynie słuszny przepis na sałatkę grecką zawiera pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oliwki oraz plaster oryginalnego sera feta. Dodatek oliwy, pieprzu i suszonego oregano podbije smak świeżych warzyw i zabierze nas w kulinarną podróż na skąpane w słońcu greckie wyspy.
Przygotowanie sałatki greckiej jest bardzo proste. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które na co dzień nie pojawiają się w kuchni. Na początku dokładnie myjemy wszystkie warzywa, a następnie przystępujemy do ich krojenia. Zaczynamy od pomidorów, które pozbawiamy szypułek i kroimy w ósemki. Kolejno zabieramy się za ogórki, od których oddzielamy oba końce, a następnie szatkujemy na średnio grube plasterki. Cebulę kroimy w plasterki lub w piórka, a oliwki dzielimy na pół lub wrzucamy w całości na wierzch sałatki. Na samym szczycie umieszczamy plaster sera feta. Tak stworzoną sałatkę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i przechodzimy do przygotowania sosu.
Sos do sałatki greckiej składa się jedynie z dwóch składników – oliwy z oliwek i suszonego oregano. 4 łyżki oliwy mieszamy z 3 łyżeczkami oregano i powstałą mieszanką polewamy naszą sałatkę grecką. Sałatkę możemy zjeść od razu po przygotowaniu lub lekko schłodzić w lodówce przed podaniem jej gościom. Za wzorem prawdziwych Greków wraz z sałatką grecką zaserwujmy świeże pieczywo. Mieszkańcy Hellady, gdy zjedzą do końca swoje greckie sałatki, maczają kawałek chleba w pozostałej na dnie naczynia oliwie. Pieczywo namoczone w oliwie przesiąkniętej smakiem fety i warzyw smakuje niesamowicie i stanowi doskonałe zwieńczenie greckiej uczty.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Kacper