Sałatka Gyros jest nie tylko wyborna w smaku, ale jednocześnie wspaniale się prezentuje! Gyros to niezwykle popularna potrawa rodem z Grecji. Inspiracją do jej powstania był turecki kebab, jednak Grecy umiejętnie dostosowali przepis na to danie do własnych upodobań kulinarnych. Dzięki temu potrawa ta zyskała nowy smak, charakterystyczny dla kuchni greckiej. Gyros można przyrządzać z rozmaitych gatunków mięs i z przeróżnymi dodatkami. W każdej wersji smakuje wybornie, a szczególnie, jako sałatka warstwowa z kurczakiem i kapustą pekińską. To niezwykle kolorowe, aromatyczne danie można z powodzeniem podać na każdą okazję. Będzie świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków, ale też atrakcją każdej imprezy. Sałatka gyros warstwowa smakuje wybornie, zatem, jak zrobić to smakowite danie?
Sałatka gyros mieszana nie jest zbyt skomplikowana, ale żeby danie to zachwycało smakiem i perfekcyjnie się prezentowało, musi być przyrządzone z jak najlepszych składników i podane w odpowiedniej formie. Przede wszystkim potrzebny będzie znakomity w smaku gyros z kurczaka. Najlepszym mięsem do jego przyrządzenia jest filet z piersi. Należy go pokroić w kostkę, a następnie dokładnie wymieszać z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, posiekanym czosnkiem i dwoma łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso podsmaża się do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Po usmażeniu pozostawia się je do wystygnięcia, najlepiej pod przykryciem. Dzięki temu nie straci swojej soczystości. Sałatka gyrosowa najlepiej smakuje podawana z warzywami, które układa się warstwowo. Potrzebny więc będzie świeży ogórek, czerwona cebula, puszka kukurydzy, 3 ogórki marynowane, czerwona papryka, a także połówka kapusty pekińskiej.
Sałatka z gyrosem rewelacyjnie się prezentuje, kiedy warzywa są starannie pokrojone. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulę i kapustę w cieniutkie paski. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Przygotowane składniki układamy warstwowo, pamiętając, że pierwszą warstwą zawsze jest kurczak. Na nim kolejno układamy cebulę, którą polewamy ketchupem, a następnie ogórki, kukurydzę, a na nich cienką warstwę majonezu. Zwieńczeniem sałatki jest papryka i kapusta pekińska. Sałatka kebabowa przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także rewelacyjnie wygląda. Nikt nie oprze się jej smakowi!
Idealnym dopełnieniem dania może okazać się sos czosnkowy, którym delikatnie polejemy całość - straci ono nieco na swojej lekkości, ale za to zyska charakterystyczny posmak, lubiany przez tak wiele osób. Warto dodać, że to właśnie sałatka gyros jest najczęściej przygotowywaną sałatką wśród Polaków. Jej popularność jest na tyle duża, że nawet wszystkim dobrze znana od pokoleń sałatka jarzynowa, musiała ustąpić jej miejsca.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.