Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz pomysłu na sałatkę, która będzie jednocześnie sycąca i pyszna? Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą! To proste danie, które zaspokoi każdy głód. Sprawdzi się idealnie na przyjęcia urodzinowe, imieninowe i świąteczne. Łatwo ją przygotować, a do tego można to zrobić z wyprzedzeniem, by spokojnie znaleźć czas na pozostałe potrawy!
Zacznij od ugotowania torebki ryżu paraboiled. Gdy będzie gotowy, otwórz torebkę, przepłucz ryż zimną wodą i rozdrobnij widelcem. Weź jedną podwójną pierś z kurczaka i ugotuj ją w bulionie z kostki rosołowej. Poczekaj, aż nieco ostygnie, a następnie pokrój dużą w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie postępuj z ananasem, ale po odsączeniu również jego pokrój na kawałki wielkości zbliżonej do kostek kurczaka.
W dużej misce zmieszaj ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Sałatka już prawie gotowa! Wystarczy jeszcze dodać nieco smaku, doprawiając solą i pieprzem oraz dodając 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY. Wymieszaj składniki i odstaw sałatkę ryżową z kurczakiem, ananasem i kukurydzą do lodówki – niech poleży w niej przynajmniej pół godziny, dzięki temu smaki lepiej się połączą.
Jeśli po zaserwowaniu zostanie ci trochę sałatki ryżowej z kurczakiem, możesz przechowywać ją w lodówce jeszcze przez 2 kolejne dni. Jednak jest tak pyszna, że szanse na to są niewielkie.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ryż gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Po czym osączam, opłukuję zimną wodą, wyjmuję z torebki i rozdrabniam widelcem.
Ananasa i kukurydzę osączam z zalewy. Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka kroję po ostudzeniu w dość dużą kostkę.
Do miski przekładam ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Dodaję majonez, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie mieszam. Wstawiam na pół godziny do lodówki.